Ердоган: Ще въведем зони за сигурност източно от река Ефрат в Сирия

Снимка: Архив

Турция ще предприеме акция източно от река Ефрат в Сирия и ще въведе зони за сигурност, както направи в северозападната част на страната, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс.

По-рано тази година Турция извърши военни операции, за да поеме от сирийските кюрдски Сили за защита на народа контрола над сирийския регион Африн.

"Ако даде Аллах, в бъдеще ще увеличим броя на зоните за сигурност в Сирия в района източно от Ефрат", каза Ердоган в Ню Йорк, където ще участва в Общото събрание на ООН.

Турските въоръжени сили предприеха през януари операцията "Маслинова клонка" срещу сирийските кюрдски Сили за защита на народа /СЗН/ и Партия на демократичния съюз /ПДС/ в района на Африн.

Анкара смята СЗН и ПДС за терористични организации, свързани с нелегалната Кюрдска работническа партия /ПКК/. Турската армия и подкрепяните от нея сирийски бунтовници поеха на 18 март контрола над Африн, след като прогониха сирийските кюрдски бойци.

Преди това Турция започна на 24 август 2016 г. операция "Ефратски щит" в Северна Сирия, целяща да прочисти района на границата от бойци от "Ислямска държава" и от сирийските кюрдски милиции, която завърши на 29 март 2017 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа