Ерик Рубин: Оптимисти сме, че България ще има изтребител F-16

Ерик Рубин. Снимка: Архив

Посолството на САЩ инвестира 205 000 долара в две детски градини във Варна

Съединените щати са оптимисти, че България ще има боен изтребител F-16. Това заяви във Варна посланикът на САЩ Ерик Рубин. "Решението за закупуването на F-16 ще вземе България, но ние таим огромна надежда в това отношение. Причината този самолет все още да не е произведен, е, че е съвсем нов модел и в момента се създава поточната линия", поясни Рубин.

Той припомни, че военното сътрудничество между двете страни датира от 90-те години на миналия век. "В това нестабилно и трудно време ние сме още по-близки партньори с България, както и с някои други страни-членки на НАТО", обясни дипломатът. Във Варна той откри напълно обновена площадка за деца със специални образователни потребности в общинската детска градина "Бриз". Подобна бе изградена и в ДГ "Ален мак", като в двата проекта посолството на САЩ у нас е инвестирало 205 000 долара.

"Това е нашият принос към развитието на страната с помощта на програмата за хуманитарна помощ към Департамента по отбрана. Тази проект е ярък пример за това как съвместните ни усилия могат да доведат до реална промяна в живота на най-малките граждани на България. Още повече ми харесва символът, който представлява тази сграда, построена от българин, емигрирал в САЩ", допълни Ерик Рубин.

Забавачка "Бриз" се помещава в местността "Салтанат" в Морската градина. През 1930 г. варненецът Анжело Куюмджийски изградил къщата с морска панорама за семейството си, но след няколко години емигрирал. 18 г. по-късно дарил имота си за деца, предразположени към туберкулоза. Година по-късно властта национализирала къщата, която се ползвала за различни цели, включително и като резиденция на местни партийни величия. Волята на дарителя бе спазена чак през 1992 г., когато община Варна превърна зданието в градина за деца с хронични белодробни заболявания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България