ЕРП-тата обявиха, че са готови за зимата

1200 аварийни екипа на енергото в страната са в готовност за реакция през зимата. Електроразпределителните дружества гарантират, че са направили необходимото, за да няма населени места без ток, информира БТВ.

Ангел Вулджев от смолянското село Дунево още си спомня тежкия сняг, който откъсна района и остави стотици без ток за около една седмица през пролетта на 2015-а.

Въпреки че последната зима беше по-мека и проблеми не е имало, всички домакинства тук се готвят от рано.

“С дърва, с гориво, с всичко сме се запасили. Дано природата да даде условия, да се разминем добре тази година. Накупихме генератори ток да си произвеждаме, сега не ги ползваме, ако стане нещо, имаме готовност”, каза Вулджев.

Енергото тук също се надява да няма изненади.

„Вложили сме 4 милиона в кабели, които подменят участъци въздушен електропровод, които често аварират”, поясни Гочо Чeмширов от ЕВН.

„Кабелите са вкарани под земята, за да може там, където може да падне бор от 30 метра, както преди две години, да няма опасност от аварии. Когато кабелите са под земята, няма как да бъдат скъсани”, уточни Делян Добрев, председател на енергийната комисия в НС.

Пред енергийната комисия в парламента всички дружества в сектора декларираха готовност за зимния сезон. A дали ще има изненади ще стане ясно, когато падне и снегът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България