Есил Дюран пред „Труд“: Обичай се, за да те обичат!

20-годишни ми подсвиркват, гот е!

Поддържам кожата си с процедури

Любовта ни с Бобо ври и кипи

Нашият гост

Известната певица Есил Дюран е завършила поп и джаз пеене в класа на Ирина Чмихова в Музикалната академия. След това започва работа в шоупрограми на увеселителни кораби, кръстосващи между Дания, Холандия, Норвегия и Англия, където изпълнява джаз и попхитове. Голямата популярност за нея идва, когато се завръща в България и започва самостоятелна кариера в попфолка. Школуваният й глас и атрактивното сценично присъствие веднага я отличават от повечето изпълнителки в този жанр и бързо й печелят фенове. Неотлъчно до красивата певица е любимият й мъж, композиторът Борис Павлов-Бобо, който е автор на повечето от нейните хитове. През 2005 г. двамата се сдобиват със син - Харис. Есил е била член на журито на два от най-гледаните тв формати - “Мюзик айдъл” и “България търси талант”. Стилната изпълнителка неотдавна откри и модна галерия, в която представя свои уникални тоалети.

- Есил, ти беше сред изпълнителите, които подкрепиха Кристиан Костов преди финала в Киев. Според теб какво не му достигна, за да вземе първото място?

- Кристиан е прекрасен изпълнител, който може да представи по най-добрия начин почти всяка песен. Второто място е огромен успех за България. Кристиан наистина има невероятни качества. Най-много ми хареса чувството, с което пее. Това се среща рядко. Има много технични и добри изпълнители, но малцина притежават това чувство. Може някои да спорят дали е българин или руснак, но нали успехът се води за България.

- На теб коя песен, освен нашата, ти допадна най-много?

- Хареса ми португалската песен. Това е едно джаз парче и е нестандартно решение за първо място на “Евровизия”. Сигурно затова не всички го харесват, но на мен ми допадна. Представянето на шведите също беше невероятно, свръхефектни неща направиха на сцената.

- Кой изпълнител би искала да ни представи на следващата “Евровизия”? Имаш ли желание да участваш в този конкурс?

- Преди години имах желание, но вече загърбих тази мечта. Иначе много харесвам една млада певица - Михаела Маринова, има страхотни качества и би ни представила много добре на “Евровизия”. Като изпълнителка е желязна, тя е машина за пеене.

- Освен певица вече си и успешна дизайнерка и често ти се налага да обличаш абитуриентки. Стилни ли са младите момичета, или се увличат по кича? Случвало ли се е да имат абсурдни желания за бала?

- Чак абсурдни не мога да си спомня, но имаше едно момиче, което дойде и хареса дизайнерските ни предложения. Но после изведнъж започна: ама може ли да разголим това, да отворим повече другото и в един момент акцентите в тоалета станаха повече от три, а така се губи мярката и става кич. В такива моменти много се ядосвам. Те не могат да разберат, че не само материалът прави тоалета дизайнерски, но и това, че аз оставям етикета си върху всяка рокля, а като започнат да се променят такива детайли и започвам страшно да се бунтувам. Въпреки това има и много момичета, които имат вкус и стил. Като дойдат в моята модна галерия, момичетата и жените намират нещо, което никъде другаде няма да се открие и ще е премерено и стилно.

- Кои според теб са най-стилните звезди в шоубизнеса?

- Диляна Попова ми харесва като образ, стои много естествено. Каквото и да облече, умее да го носи с чар и излъчване - от кецове до най-официалната рокля, прекрасна жена. Иначе харесвам доста имена. Например модните решения на Риана ми допадат, макар те да излизат понякога извън мярката, но тя използва провокацията по най-правилния начин.

- Над какви музикални проекти работиш в момента?

- Новите ми песни вече станаха доста. Песента “Мадам, мадам” е едно джаз, суинг парче, в актуалния Гетсби стил. Сега Петя Раева ще издаде песента в един сувенирен албум. След няколко дни ми предстоят снимки на още едно ново парче, което е микс между хип-хоп и попфолк, за което страхотен текст написа Мариета Ангелова, а Бобо е автор на музиката. Веднага след това ще съм на вълна филмова музика и в едно концептуално парче моят глас ще звучи наред с цигулка и кларинет. Предстоят ми и колаборации с оперни певици. Много съм вдъхновена! Преди това си починах почти две години от музиката и сега съм с нови сили.

- Каква беше причината за това дълго прекъсване?

- Заради умората, която ми се събра, както и заради сложната ситуация в нашия музикален бизнес. Изпълнителите започнахме да се съобразяваме прекалено с вкуса на публиката, а аз не искам да бъда водена, а да правя това, което ми харесва. Все пак съм от хората, които сме учили за това и според мен не трябва да се оставяме на масовия вкус. Имах умора от тази рутина и като няма какво да кажеш, тогава спираш, зареждаш се и отново си готов за работа.

- Ти си сред певиците, които държат на стила в представянето на песните и клиповете си. Дразниш ли се понякога на твои колежки, които си позволяват да пеят пошли текстове или да правят подобни клипове?

- Да се дразня чак - не, но вчера чух една песен, в която се пееше откровено за самия сексуален акт и вече такова навлизане в детайлите не мисля, че е уместно. По-завоалирано трябва да се казват нещата, а не така буквално, но в рапа текстовете са дори по-директни. Мога да кажа, че донякъде ме дразни и самото заснемане на клипове, трябва да има повече творчество и изкуство в тях. В нашата музика се допускат много хора, които нямат общо с културата и творчеството. Да, има естествен подбор, но минава известно време, докато се отсеят качествените неща. Много изпълнители пеят непрекъснато на плейбек.

- Една от близките ти приятелки, Рени участва във “ВИП брадър”. Ти би ли се изкушила да влезеш в подобно риалити?

- Никога не бих се изкушила да вляза, но понеже вече съм помъдряла и не трябва да използвам тази дума “никога”. Не бих искала да ми се случва не защото не харесвам шоуто, но човек като мен няма много да издържи на тези постоянни прожектори. Много съм суетна и съм перфекционист, а там няма как да контролирам нещата. Това би ме изнервило много и ще ме покаже в ненормална за мен светлина, а аз искам да съм естествена.

- С твоят приятел Бобо сте заедно от дълго време. Как опазвате любовта си и кой е най-романтичният жест от негова страна към теб?

- Любовта при нас ври и кипи. Ние вече сме в друго измерение, по- точно нашата любов е в други измерения и няма нужда постоянно да си разказваме и говорим за любов. Бобо изразява цялата си романтика чрез музиката и песните си. Казвам му понякога: как веднъж не купи два билета за екзотичен остров или да ми кажеш - сложи си рокля и да отидем на опера. Само за Осми март ми купува един букет. (Смее се.) Той знае, че съм капризна и ми казва: защо да се мъча да правя такива неща, музиката е моят вариант да бъда романтичен. Все пак колко мъже могат да създават музика и да правят такива подаръци! Мелодиите остават в историята! С него се караме и спорим само за музика, а единственото нещо, за което не можахме да се разберем с Бобо, е възпитанието на детето ни. Аз съм по-строгата, а той е много мек, което според мен не е много възпитателно и нямаме синхрон в това отношение. Слава богу, че Харис е интелигентно дете и си живеем щастливо. (Смее се.) Щастлива съм, че напоследък има интерес към джаза. Аз никога не съм искала да става музикант, но държа да има усет и музикална култура.

- Вярваш ли в кармичната любов, в съдбовните срещи?

- Да, вярвам. Имала съм много срещи с хора, които не са се появили случайно в моя живот. Интересно е, че първата улица, която въобще видях в София, беше “Парчевич”, на която живее Борис. От цяла София само там имаше уроци по солфеж и адресът на учителката ми беше там. Преди това не бях идвала в столицата и съм си мислила как е възможно това да е първото място, което посещавам тук! Петнадесет години след това се запознахме с Борис. Минаваш през много неща в своя път, а после пак се връщаш на това място. Явно съдбата иска да ти подскаже нещо. Всяко нещо, което се случва, има защо да се случва, няма напразно действие. Аз чета много езотерична литература и съм уверена, че има неща, за които не подозираме. Скоро гледах един страхотен филм - “Люси”, в който става въпрос за потенциала на нашия мозък. Ние използваме едва 10 процента от капацитета му, а какви невероятни неща можем да направим, ако използваме малко повече.

- Ти си обвързана, но сигурно често ти се случва да си обект на ухажване?

-Ако знаеш откога не са ме сваляли! (Смее се.) Аз не съм такъв тип жена. Наскоро един турски вестник беше писал за нас с Борис, че имаме свободни отношения, а заглавието беше “Неприличностите на Есил Дюран”! Чудя се какво неприлично има при мен? (Смее се.)

- Жена като теб няма как да не прави впечатление на мъжете...

- Напоследък ходя облечена по стрийт модата и карам колело, а хората не могат да ме разпознаят така от пръв поглед и се случва да ми подсвиркват по улиците. Преди мразех да ми подсвиркват, а сега се забавлявам с това, защото го правят 20-годишни момчета, което означава, че имам момичешки вид, а това е много важно за една жена. Понякога се случва да ме ухажват пред Бобо, без да знаят, че сме заедно, а аз ги запознавам и после те умират от неудобство.

- Ти каза в ефира на Нова тв крилатата фраза за Деян Топалски от “ВИП брадър”: Такъв мъж, че като ти каже седни, направо лягаш! За кой друг представител на силния пол според теб важи същата фраза?

- Много се забавлявахме тогава с Ники Кънчев. Иначе нямам мераци към чужди мъже, но Том Круз винаги ми е харесвал, нищо че е метър и десет с вдигнати ръце. (Смее се.) Нямам стандартен вкус за мъжете. Привлича ме повече умът, а не визията. Допадат ми други типажи, а не стандартните мускулести красавци.

- Изглеждаш в перфектна форма. Имаш ли някаква тайна?

- Ами тайната е да се научиш да обичаш себе си, това е най-важно, а след това няма как да не си обичана и от любимият мъж. Едни добри грижи също са важни. Сега жените сме много щастливи, че имаме възможност да се възползваме от напредналата медицина, за да запазим красотата си, и днешните 40 години са новите 20. Аз от години посещавам една клиника, където д-р Анелия Здравкова ми прави освежаващи процедури, които стимулират кожата да произвежда повече колаген.

- Събитията в Турция сигурно не могат да те оставят равнодушна?

- Да, вълнуват ме. Не искам тази държава от светската република на Ататюрк да се превърне в султанат. Недопустимо е, когато светът се движи с такива темпове. Аз вземах и публично отношение по темата и сигурно съм засегнала нечии интереси. Но според мен публичните личности трябва да имаме позиция и да изказваме отношението си, да сме откровени.

- Вярваш ли в силата на мислите и на думите?

- Абсолютно вярвам. Едно от нещата, които съм изричала и после се случиха, беше преди тежката катастрофа, която преживях в Норвегия. Тогава не бяхме спали дълго време и аз започнах да се тръшкам: уморени сме, не сме спали, ей не ми се живее повече така! След няколко часа, като се събудих цялата премазана от катастрофа, и се сетих за това. Тогава разбрах, че думите наистина са силно нещо. Знаем, че и името на Господ не трябва да се споменава напразно. Често използваме паразитни думи и това се връща към нас. Понякога казваме: това никога няма да го направя, а после то се случва. Както аз бях казала за една моя приятелка, че е голяма кучкарка, аман от кучета! Месец след това Орхан Мурад ми подари куче и сега съм така влюбена в него, че напълно ми се промени отношението към хората, които гледат кучета. Даже му викам “Маме”! (смее се)

- За какво се молиш?

- Моля се за здраве и дълъг, хубав живот за близките ми и за мен, за да мога да видя голяма част от живота на моето дете и да съм свидетел на всичко, което му се случва.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта