ЕС дава 100 млрд. евро за Европейски фонд за бъдещето

Европейският съюз създава фонд от 100 милиарда евро за инвестиции в стратегически отрасли, в които общността изостава от глобалните си конкуренти. Това пише вестник „Файненшъл Таймс“ /ФТ/, цититран от БГНЕС.

Така нареченият Европейски фонд за бъдещето ще финансира инвестициите на страните-членки във водещите индустриални групи и компании, способни да конкурират, такива корпорации, като „Гугъл“ и „Епъл“, а също така „Алибаба“.

Създаването на подобен фонд трябва да бъде отговор на призивите на Франция и Германия „да се създадат такива инструменти за нападателна индустриална политика“, която да защити европейския бизнес от недобросъвестната конкуренция.

Авторите на проекта посочват също така, че компаниите извън пределите на ЕС „притежават безпрецедентни финансови средства, което може да нанесе съкрушителен удар по иновационната динамика на ЕС и индустриалното положение на общността в определени сектори“. Става дума за такива отвъдокеански технологични гиганти, като „Гугъл“, „Епъл“, „Фейсбук“ и „Амазон“, а също така китайските „Байду“, „Алибаба“ и Tencent, диктуващи в глобалната цифрова индустрия.

„В Европа няма такива компании. Това създава риск за икономическия растеж, работните места и влиянието на Европа в ключови стратегически сектори“, се констатира в документите на ЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа