ЕС даде четири месеца на Косово да образува Общност на сръбските общини

Натискът на Европейския съюз над Косово във връзка с прилагането на Договора за образуване на Общност на сръбските общини (ОСО) се увеличава. Споразумението беше постигнато в рамките на диалога Белград – Прищина под егидата на Брюксел, пише базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.

ЕС даде на Косово четири месеца за да образува ОСО. От Брюксел публикуваха официално съобщение, в което приветстват обявлението на косовския премиер Рамуш Харадинай за формиране на мениджърски екип, който да изготви статута на ОСО. „Процесът по изготвянето на статута започна и трябва да завърши в рамките на четири месеца“, пише в съобщението.

„Тази дългоочаквана стъпка ще позволи прилагането на практика на Брюкселския договор за образуване на ОСО, като това е задължение, което Косово пое в рамките на диалога под егидата на ЕС в Брюксел, чрез споразуменията от април 2013 година и август 2015 година“, написаха от Съюза.

„ЕС кани главните преговарящи от Белград и Прищина,техните екипи, както и мениджърският екип и технически експерти за дискусии в Брюксел, за да могат те да общуват конструктивна и с добра воля в процеса на изготвянето на статута“, се казва още в изявлението на Брюксел.

Принципите на споразумението за създаване на „Общност на сръбските общини“ бяха договорени в хода на диалога Белград – Прищина под егидата на Европейския съюз в Брюксел през 2015 година и предвиждат, че косовските сърби трябва да получат правото на пълен контрол върху икономическото си развитие, образованието, градското и селското планиране, както и на бюджетни вноски директно от Белград. Но Конституционният съд на Косово излезе с решение, че някои от условията на Договора са в противоречие със законите и Конституцията на страната. Правителството в Прищина обясни в сряда, че окончателният проекто-статут ще бъде изпратен до Конституционния съд за санкция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа