ЕС е направил грешки при плащанията на около 3,3 млрд. евро от бюджета си за 2017 г.

Европейският съюз е направил грешки при плащанията на около 3,3 млрд. евро или 2,4 на сто от бюджета си за 2017 година. Това сочи годишният доклад на Европейската сметна палата, публикуван днес и цитиран от ДПА.

Грешки при плащанията означава, че средствата не са похарчени съобразно правилата на ЕС, назависимо дали заради счетоводни грешки или ситуация, при която парите се използват за нещо различно от това, за което са предназначени.

Делът на грешките при плащанията продължава да намалява - той е бил 3,1 на сто в бюджета за 2016 г. и 3,8 на сто през 2015 година, отбелязват европейските одитори. Според тях понижението се дължи на по-добрата одитна система.

Европейската сметна палата публикува годишния си доклад в решаващ момент за ЕС, на фона на опасенията в Брюксел, че засилващият се евроскептицизъм може да даде тласък на популистките партии при изборите за европейски институции догодина.

Общността се готви и за традиционно тежките преговори по многогодишната финансова рамка, а страните членки трябва да постигнат споразумение с Европейския парламент по бюджета за 2019 година.

През 2017 г. разходите на ЕС са се равнявали на общо 137,4 млрд. евро.

Като пример за грешки при плащанията одиторите посочват "голям изследователски инстиут в Германия", който получил европейски средства за изследователски проект, но всъщност похарчил парите за несвързани разходи.

Същевременно ръководителят на сметната палата Клаус-Хайнер Лене предупреди ЕС да не дава обещания, които не може да изпълни, предвид че европейският бюджет е 50 пъти по-малък от годишните разходи на страните членки.

Ако създаваме очаквания, които не могат да бъдат покрити, губим доверието на гражданите, каза той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа