ЕС заплашен от „троянски коне“

Засилва се ролята на Китай на Западните Балкани

Русия не е във фокуса на притесненията

Евросъюзът озвучи опасения от китайската роля на Западните Балкани и предупреди, че Пекин може да превърне страни от региона в “троянски коне”, които вероятно един ден ще са част от ЕС. В интервю за “Политико” еврокомисарят за добросъседство Йоханес Хан подчерта, че китайската “комбинация от капитализъм и политическа диктатура” може да съблазни някои от лидерите по южния фланг на Стария континент.

Въпреки че западните притеснения около Балканите през последните години са съсредоточени върху ролята на Русия, Хан заяви, че има повече причини за тревога от Китай.

Запитан за създаването на троянски коне с финансови стимули срещу политически изгоди, еврокомисарят даде за пример автомагистрала в Черна гора, която се строи пари от Пекин.

“Може да кажем, че това е бизнес модел, стратегическа концепция на Китай, към която трябва да сме внимателни. Това може да се превърне в едно от най-големите предизвикателства за Европа”, посочи Хан три седмици след срещата на ЦИЕ-Китай във формат 16+1 в София.

Черна гора е само една от шестте кандидатки за членство в ЕС, евентуално през следващото десетилетие, на което водещ противник е френският президент Еманюел Макрон. Австриецът Хан обаче настоя, че гражданите на Западните Балкани имат право да се присъединят към общността. “ЕС е изправен пред избор. Да изнася стабилност в региона или да внесе нестабилност”, обяви комисарят.

По-рано Китай категорично е отричал, че се меси във вътрешните дела на ЕС, когото иска “силен и стабилен”.

Опасения от влиянието на Пекин в глобален мащаб прозвучаха тази седмица и във Вашингтон. Източници от Белия дом заявиха, че в частни разговори с президента Доналд Тръмп влиятелният бивш държавен секретар Хенри Кисинджър е настоял за по-близки отношения с Русия с цел сдържане на Китай.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа