ЕС заяви, че все още има време за споразумение с Великобритания

Снимка: Архив

Европейският съюз заяви, че все още има време за споразумение с Великобритания, въпреки последния неуспешен разговор, но Брюксел предупреди, че сценарият "липса на споразумение" е "по-вероятен от всякога", предава АФП.

Британският премиер Тереза Мей призна, че все още има "несъгласие" за това как да се запази отворена сухоземната граница на Великобритания между Северна Ирландия и Ирландия, въпреки че тя каза, че сделката все още е "постижима".

"Ще трябва да продължим да водим преговори", каза германският канцлер Ангела Меркел, а френският президент Емануел Макрон каза, че смята, че "можем да постигнем напредък".

Но президентът на ЕС Доналд Туск каза в писмо до членовете на Европейския съвет, че докато насърчава всички заинтересовани да "останат надежда и решителност ... в същото време, доколкото сме отговорни, трябва да подготвим Ес за сценарий без споразумение, който е по-вероятен повече от всякога“.

Лидерите говориха два дни, преди да се отправят към Брюксел за среща на върха на лидерите на ЕС, която бе обявена за "момент на истината" преди излизането на Британия от блока през март.

Мей ще информира останалите 27 лидери на ЕС преди вечерята им в Брюксел в сряда, като срещата на върха ще започне в четвъртък, потвърди пресслужбата на британския премиер.

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние се срещна с британския си колега Доминик Рааб в неделя в Брюксел, но не успяха да постигнат споразумение за напускане на Великобритания, както се очакваше.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа