ЕС инвестирал над 850 млн. лв. в Североизточния регион

Половината средства по оперативни програми са усвоени във Варненско

622 договора на обща стойност 856 811 439 лв. са сключени към момента по оперативните програми в Североизточния регион, който включва областите Варна, Добрич, Шумен и Търговище. За Варненско броят им е 327, а размерът на инвестициите е 434,7 лв., съобщиха от Областния информационен център /ОИЦ/ в морската столица.

10 нови договора за 3,9 млн. лв. са сключени в Североизтока от октомври до края на март по ОП "Развитие на човешките ресурси". По ОП "Иновации и конкурентоспособност" от началото на програмния период контрактите са 180 за близо 168 млн. лв. Във Варненско се изпълняват 100 от тях, предимно насочени към подобряване на производствения капацитет и енергийната ефективност на малки и средни предприятия. С европейски средства в Североизточния регион са открити 42 социални трапезарии в 30 общини по договори за 13,6 млн. лв. Само във Варненска област топъл обяд получават 1314 души, като най-много са потребителите в община Вълчи дол - 350, уточниха от ОИЦ.

Средства от ЕС са вложени и в 4 научни проекта по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж", като в тях участват Техническият и Икономическият университети във Варна, ВВМУ и Центърът по хидро- и аеродинамика при БАН. Още над 980 000 лв. европари са вложени в два договора, касаещи подпомагането на научната дейност на докторанти, специализанти и млади учени. За икономическа интеграция на уязвими групи и подобряване на достъпа до образование чрез ОП "Развитие на човешките ресурси" проект е спечелила една община във Варненско - Вълчи дол, като финансирането му е на стойност близо 390 000 лв.

Област за прикачени файлове

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини