ЕС и Япония обмислят жалби в СТО срещу новите мита на САЩ

Търговските партньори на САЩ реагираха остро срещу подписаните от президента Доналд Тръмп мита за внос на стомана и алуминий.

Франция и Великобритания разкритикуваха новите тарифи. Според министъра на търговията на Великобритания Лиам Фокс, „ние можем да се справим многостранно със свръхпроизводството на стомана, но това е грешният начин да протекат нещата“. Протекционизмът и тарифите никога не работят както трябва“, предупреди той.

От своя страна френският министър на икономиката Бруно льо Мер коментира в социалната мрежа „Туитър“, че „съжалява“ за взетото от Вашингтон решение. „Има само губещи в търговските войни. С нашите партньори от ЕС ще оценим последствията за нашите индустрии и определим подходящ отговор“.

Германския министър на икономиката Бригите Ципрас също счита, че ЕС е длъжен да даде решителен отговор. „Смятам, че Европейският съюз е длъжен да реагира, доколкото това е компетенциите му… Във всеки случай, Европа трябва да подаде жалба в Световната търговска организация“, заяви министърът.

Японското правителство разглежда възможността да се обърне към Световната търговска организация. „Всичко това е крайно тъжно“, заяви Хирошиге Секо, министър на икономиката.

По думите му Токио „разглежда възможностите за ответна стъпка в рамките на Световната търговска организация“. Министърът също така разкри, че Япония внася в САЩ около 2 милиона стоманата годишно, което е около 5% от целия износ на японска стомана.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия