ЕС намали предприсъединителната помощ за Турция

Снимка: Архив

В писмо, получено от германските медии, ЕС обяви съкращения на помощите за Турция заради незаконното сондиране на газ край бреговете на Кипър и военните операции в Сирия. Брюксел обаче не успя да прекрати проектите за насърчаване на демокрацията.

ЕС намали предприсъединителната помощ за Турция със 75%, според писмо, изпратено до Европейския парламент от еврокомисаря по външните работи Жозеп Борел, съобщи „Дойче Веле”,цитирана от БГНЕС.

Сега Турция ще получи само 168 милиона евро (186 милиона долара), от които 150 милиона евро ще бъдат изразходвани за укрепване на демокрацията и върховенството на закона. Останалата сума е предназначена за развитие на селските райони.

Борел оправда съкращението, като заяви, че то е в отговор на решението на Турция да организира военна операция в Североизточна Сирия и да проведе неразрешено сондиране на газ край бреговете на Кипър.

Намаляването на помощта обаче не засяга 3,5 милиарда евро, предлагани на Турция като част от по-голяма сделка с ЕС за спиране на бежанците, търсещи убежище в Европа. В тази връзка Брюксел се съгласи и да ускори процеса но присъединяване на Турция към съюза.

Процесът на присъединяване в момента е в застой поради нарастващия авторитаризъм в Турция, предвождана от президента Реджеп Ердоган.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят