ЕС ни дава 2,2 млн. евро за пороите

Последната реч на председателя на ЕК ще е с анализ на 10-те приоритетни области

Брюксел настоява да паднат визите ни за САЩ

Утре в Страсбург евродепутатите се очаква да подкрепят предложението България, Гърция, Литва и Полша да бъдат подпомогнати със средства от бюджета на ЕС за претърпени щети от природни бедствия. Нашата страна ще получи 2,26 млн. евро заради щетите от валежите и силните бури на 25 и 26 октомври миналата година. Припомняме, че правителството оцени преките щети от миналогодишните порои на 90,3 милиона евро.

Валежите взеха пет жертви и са засегнали около 6000 души.

Ръководството на ЕС влиза в последната си политическа сесия преди европейските избори през май 2019 година. Затова и осем месеца преди най-знаковия вот за Съюза евродепутатите ще направят преглед на постигнатите резултати от Европейската комисия под ръководството на Жан-Клод Юнкер.

Какво ще бъде посланието на Юнкер, какво е наследството на сегашната Европейска комисия и накъде ще продължи Съюза са сред най-често задаваните въпроси.

Бюрото на Европейския парламент и Представителството на Европейската комисия в България ще предават на живо речта на Жан Клод Юнкер пред евродепутатите, които тази седмица заседават в Страсбург. Речта на Юнкер може да бъде проследена и в социалните мрежи, а от десетина дни пресслужбата на Еврокомисията разпространява хаштага #SOTEU.

Председателят на Европейската комисия ще открие дебата в 10.00 българско време, а това е неговата четвърта и последна реч за състоянието на ЕС по време на мандата му. По предварителната информация се очаква Жан-Клод Юнкер да представи анализ на свършеното досега от Комисията в нейните десет приоритетни области и да посочи какво тя възнамерява да постигне до края на мандата си през 2019 г.

Веднага след него ще последват и политическите послания на лидерите на политическите групи в Европарламента.

Сред темите, засегнати на дебата през 2017 г., бяха плановете за обща отбрана, сигурността, миграцията, международната търговия, социалното равенство, укрепването на бюджета и процеса на вземане на решения в ЕС.

На вниманието на евродепутатите в първите дни на новия политически сезон е и доклада за отношенията ЕС-САЩ. В документа се отбелязва, че САЩ остават единствената държава извън ЕС, чиито граждани пътуват до Общността без визи, но която не предоставя безвизов достъп на гражданите на всички държави от ЕС. В доклада е отправен настоятелен призив САЩ да премахнат визите за граждани на България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния възможно най-скоро.

 

Quo Vadis, Europe?

Пет сценария за Съюза след Brexit

Мигрантите намаляват, но напрежението остава

Преди малко повече от година председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер представи пет сценария за бъдещето на Европейския съюз след напускането на Великобритания. Документът бе представен пред евродепутатите и бе наречен Бяла книга. И постави на дневен ред пред европейските лидери перифразата от световноизвестния роман на Сенкевич “Quo Vadis”. В първия сценарий ЕС продължава както досега. И държавите-членки концентрират усилия върху изпълнението на програмата си с положителни реформи.

При вариант две ЕС постепенно се фокусира главно върху единния пазар.

В Бялата книга за бъдещето на Съюза се залага на принципа “Тези, които искат да правят повече, правят повече”. Или казано по друг начин - ЕС-27 дава възможност на желаещите държави членки да правят повече заедно в определени области.

В четвъртия сценарий се залага на бързината:”Правим по-малко, но по-ефективно”. Т.е. Страните се съсредоточават върху постигането на повече и по-бързи резултати в избрани области, а като правят по-малко в други области. И последният, пети вариант, при който е заложен принципа “Правим много повече заедно”.

Безспорно, сред най-ключовите проблеми на ЕС си остава въпроса с бежанската криза. Очакванията се, че темата за бежанците ще е най-напрегната в дебатите за предстоящите европейски избори. Без значение, че потокът от мигранти в ЕС е намалял. През 2017 г. страните в ЕС са получили 728 000 искания за предоставяне на международна закрила, което е с 44% в сравнение с 2016 г., когато исканията са били 1,3 млн.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България