ЕС обвини Китай в създаването на "огромна вълна" от дезинформация за COVID-19

Архив

Европейската комисия обвини Китай в създаването на "огромна вълна" от дезинформация за COVID-19 и разпространението й в Блока, пише базираното в Брюксел електронно издание New Europe.

"Външните актьори и трети страни, в частност Русия и Китай, започнаха целенасочени операции за влияние и кампании за дезинформация около COVID-19 в Европейския съюз, в региона и в глобален мащаб", заявиха от Европейската комисия в своя доклад на тема фалшива информация, свързана с пандемията.

Експертите допълват, че чрез тези практики Русия и Китай се "опитват да подкопаят демократичните дебати и да увеличат социалната поляризация и да подобрят собствения си имидж в контекста на COVID-19".

Въпреки че Русия често бива обвинявана за разпространението на фалшива информация, това е първият случай, в който Брюксел обвинява и Китай за това.

"Вярвам, че ако имаме доказателства не трябва да се срамуваме да сочим с пръст", каза Вера Юрова, еврокомисар по прозрачността и ценностите.

Изявлението идва малко след като ЕК представи новата си стратегия за борба с дезинформацията, свързана с пандемията. В своя доклад, експертите на ЕС твърдят, че са регистрирали опасни измамни и подвеждащи съобщения със "здравна" информация, конспиративни теории, нелегална реч на омразата, координирано използване на фалшиви акаунти и ботове, като част от дезинформационната кампания.

"Подобна координация разкрива намерението да се използва невярна или подвеждаща информация, за причиняването на вреда“, се казва в документа на ЕК.

„Пандемията показа, че дезинформацията не само вреди на здравето на нашите демокрации, но и вреди на здравето на нашите граждани“, добави Юрова.

По-рано върховният представител на ЕС по въпросите с политиката за сигурност и външните работи Жозеп Борел призна, че подходът на Европа към Китай е бил „малко наивен“, но Общността вече приема "по-реалистична“ позиция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа