ЕС обеща да приеме 34 000 мигранти директно от Близкия Изток и Африка

Снимка: Архив

Европейският съюз обеща да приеме 34 000 мигранти директно от Близкия Изток и Африка, съобщи европейският комисар Димитрис Аврамопулос.

Досега 16 държави са предложили да настанят на своя територия бежанци, за да бъде изпълнена целта на Европейската комисия, обявена през септември, за приема на най-малко 50 000 души през следващите две години.

Аврамопулос приветства ангажимента на страните и призова другите членки да последват техния пример. Целта на директния прием на мигранти е да откаже предприемането на опасното пътуване с лодки през Средиземно море, вследствие на което хиляди души загиват всяка година.

Еврокомисарят предупреди също, че е възможно въвеждането на правни мерки срещу три държави от съюза, ако те продължат да отказват прием на бежанци от Гърция и Италия в рамките на квотната система. „Надявам се, че Полша, Унгария и Чехия ще се възползват от тази възможност, за да – нека кажем така, преразгледат позицията си и да започнат да преместват бежанци“, каза Аврамопулос.

Той допълни, че ако нищо не се промени в политиката на тези държави, „комисията има властта да отведе нещата една крачка по-напред“. По думите му изпълнението на квотната система, според която всяка държава членка трябва да приеме определен брой мигранти, се е ускорило, като за преселване в Гърция са останали само 750 души, а в Италия – 3100 души. Досега по схемата в държави от ЕС са настанени 31 000 души от първоначално планирани 160 000.

Изказването на еврокомисаря идва ден, след като ООН разкритикува сътрудничеството на блока с либийските власти, на които помага за прихващането на мигрантски лодки и възпрепятстването им да продължат пътя към Европа през Средиземно море. Според върховния комисар на ООН по правата на човека Зеид Раад ал Хюсеин тази политика на Брюксел е „нехуманна“ спрямо мигрантите, задържани в Либия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа