ЕС отделя 1,5 милиарда евро за Турция за борба с мигрантската криза

ЕС през 2019 г. ще отдели допълнително 1,5 милиарда евро за Турция за борба с мигрантската криза, предаде ТАСС, като се позовава на проектобюджета на съюза за следващата година, публикуван днес от Европейската комисия.

Да се отделят допълнително 1,5 милиарда евро за помощ за бежанците в Турция, за да продължи да се осигурява на бежанците от Сирия и други места храна, образование и подслон, се отбелязва в документа.

В рамките на бюджета за текущата година на Анкара ще бъдат предоставени 500 милиона евро за борба с мигрантската криза, както бе обещано по-рано, изтъква Европейската комисия.

На срещата на върха ЕС-Турция на 17 и 18 март 2016 г. Брюксел и Анкара подписаха споразумение, което предвижда мерки за пресичане на миграционния поток. Тогава ЕС обеща да отдели за Турция 6 милиарда евро, да въведе безвизов режим с тази страна, а също да даде тласък на преговорите за присъединяване на Анкара към евросъюза.

В замяна на това всички нелегални мигранти, пристигащи на на гръцките острови от турска територия, ще се връщат обратно в Турция. ЕС от своя страна трябва да приема направо от територията на Турция бежанци, проверени от турската миграционна служба, получили легален статут.

Но оттогава Брюксел не е изпълнил нищо от обещаното, освен отпускането на 3 милиарда евро, във връзка с което Анкара постоянно заплашва да прекрати действието на споразумението, отбелязва ТАСС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа