ЕС отпуска още 3 млрд. евро на Турция по споразумението за мигрантите

ЕС започна подготовката за отпускане на 3 млрд. евро на Турция, което e втори транш по сключената през март 2016 г. сделка за ограничаване на наплива на мигранти към Европа.

Европейската комисия мобилизира днес допълнителни средства за Механизма за бежанците, благодарение на който досега 500 000 деца получиха достъп до образование, а 1,2 милиона бежанци получават месечни парични преводи", съобщиха от Брюксел.

С днешното решение се установява правната рамка за втория транш в размер на 3 милиарда евро, като от бюджета на ЕС се мобилизира сума в размер на 1 милиард евро. Първият транш от създадения през 2016 г. механизъм бе съставен от 1 милиард евро от бюджета на ЕС и 2 милиарда евро, предоставени чрез вноски на държавите членки.

„Комисията започна днес действия по втория транш от три милиард евро за обекти за бежанци в Турция“, съобщи Европейската комисия (ЕК).

Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос каза, че ЕК напълно е изпълнила ангажиментите си за първите три милиарда. „Сега съюзът и неговите страни членки трябва да финансират втория транш“, добави той на пресконференция в Брюксел.

Аврамопулос заяви, че има основание да бъде следвано същото разпределение при фиксирането, както при първия транш - от бюджета на ЕС се осигуряват 1 млрд. евро, а страните членки дават останалите 2 млрд. евро.

Турция приютява около 3,5 милиона сирийски бежанци и комисията е решена да продължи да оказва подкрепа, тъй като необходимостта от помощ е все още значителна.

Според сделката всички нови нелегални мигранти, достигнали гръцките острови, трябва да бъдат връщани в Турция. В това число влизат хората, бягащи от конфликти и преследване, но и икономическите мигранти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа