ЕС планира създаване на гранични въоръжени сили

Снимка: Архив

Европейският съюз планира да създаде до 2020 г. гранични въоръжени сили, наброяващи 10 000 души, предаде ТАСС, позовавайки се на вестник "Файненшъл таймс". Вестникът цитира документ на Европейската комисия, в който се говори за създаването на бъдещите сили.

Служителите на силовата структура ще задържат незаконните мигранти, ще пресичат пътуването на мигранти от една страна членка на ЕС в друга и ще ускоряват завръщането в родината им на онези мигранти, които са получилите отказ на молбите си за убежище.

Създаването на тези сили е "отговор на демографската динамика и на нестабилността в съседните на Европа региони", се посочва в документа на Европейската комисия.

Освен това правомощията на Европейската служба за гранична и брегова охрана, на която ще бъдат подчинени новите гранични сили, ще бъдат разширени в областта на обмена на информация с трети страни с цел увеличаване на ефективността по въпроса за връщането на мигрантите у дома.

Европейската служба за гранична и брегова охрана, която започна работата си през 2016 г., стана първата в историята на ЕС наднационална специална служба, разполагаща със свой собствен оперативен персонал, който може да бъде изпращан на външните граници на блока с цел засилване на тяхната охрана.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа