ЕС прие извънредни мерки при Брекзит без споразумение

Снимка: Архив

Държавите-членки на ЕС, финализираха серия от извънредни мерки, за да минимизират проблемите, които биха възникнали при Брекзит без сделка в области като транспорта, риболова, социалните плащания и програмата за образователен обмен "Еразъм".

Новите мерки имат за цел да гарантират социалните права на гражданите от ЕС във Великобритания, както и на гражданите на Великобритания в ЕС. Такива са например правата на реципрочно здравно обслужване и изплащането на пенсии, съобщи БТА.

Те ще гарантират и "базова авиотранспортна свързаност" и ще позволят основните превози на стоки и пътници с шосеен транспорт да продължат, както заявява ЕС.

Мерките ще направят по-лесно за плавателните съдове от съюза да продължат на реципрочна основа да ловят риба в британски води, дори и в случай че няма споразумение. Предвиждат се и компенсации за засегнатите рибари.

Според новите извънредни правила студенти от ЕС и Великобритания, които в момента посещават чужд университет по програмата за образователен обмен "Еразъм", ще могат да довършат обучението си след Брекзит.

Мерките влизат в сила в деня, след като Великобритания напусне ЕС при вариант без сделка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа