ЕС призовава за спиране на огъня в Алепо, хуманитарната помощ не достига до обсадените райони

Федерика Могерини

Европейският съюз в четвъртък призова за „незабавно спиране“ на сраженията в сирийския град Алепо, за да може медицинска и хуманитарна помощ да стигне до близо 1,5 млн. блокирани в града хора, предаде AFP.

„ЕС и неговите страни-членки призовават за незабавно спиране на сраженията в Алепо, за да се позволи медицинска евакуация, доставки на помощи и възстановяване на важната водопреносна и електроразпределителна инфраструктура“, каза върховният представител на ЕС по сигурността и външната политика Федерика Могерини в изявление.

През изминалия месец нито една автоколона с хуманитарна помощ не е достигнала до обсадените райони в Сирия поради продължаващото насилие там. Това заяви днес специалният пратеник на ООН Стафан да Мистура, цитиран от световните агенции.

Той съобщи, че е отложил всички хуманитарни операции за следващата седмица поради липсата на напредък в опитите да бъдат доставени неща от първа необходимост за крайно нуждаещите се райони.

Пратеникът на ООН каза още, че е прекратил редовното седмично заседание на своя хуманитарен екип осем минути след започването му с мотива, че няма смисъл от неговото провеждане. Де Мистура изрази надежда, че САЩ и Русия все още желаят сирийският конфликт да бъде решен с мирни средства.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток