ЕС призова за координиран отговор на епидемията от коронавирус

Eврокомисарят по въпросите на здравето и безопасността на храните Стела Кириакиду

Страните-членки на Европейския съюз трябва да координират своите отговори на епидемията от коронавирус, за да се избегнат различните подходи при овладяване на заразата. Това заяви еврокомисарят по въпросите на здравето и безопасността на храните Стела Кириакиду.

Говорейки на съвместна пресконференция в Рим със здравния министър на Италия, където се наблюдава рязко увеличаване на броя на заразените с Covid-19 (до 374 от 322 ден по-рано), Кириакиду посочи, че европейските държави не трябва да се поддават на паника и че ЕС ще предоставя информация на пътуващите относно коронавируса, предаде Ройтерс.

"Всички държави членки трябва да ни информират за своите планове за подготвеност", каза тя. "Трябва да се избягват различните подходи в ЕС", посочи еврокомисарят и добави, че изпълнителната власт на ЕС в лицето на Европейската комисия е готова да координира отговора на вирусната епидемия.

Междувременно директорът на европейския център за превенция и контрол на заразните болести Андреа Амон заяви, че е необходима подготовка за сценарий, при който в обширни региони в ЕС ще има епидемиологични огнища на коронавирус.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа