ЕС призова Русия, Иран и Турция да изпълнят обещанията си за Сирия

Снимка: Архив

Европейският съюз призова днес Русия, Иран и Турция да осигурят спиране на бойните действия в Сирия в момент, когато в Брюксел се събраха международни донори, за да съберат помощ за раздираната от конфликт страна, предаде Асошиейтед прес.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини каза, че Русия, Иран и Турция имат "особена отговорност" за установяване на прекратяване на огъня и оказване на натиск върху сирийския президент Башар Асад да се върне на масата за преговори.

"Виждаме засилване на военните действия, което е точно обратното" на това, което обещаха те, каза Могерини.

Близо 80 държави, организации и партньори, подкрепящи Сирия, участват в донорската конференция. ЕС се надява, че срещата ще даде тласък на блокираните мирни ходове под егидата на ООН и ще събере няколко милиарда долара хуманитарна помощ за Сирия и нейните съседи като Ливан и Йордания, които се мъчат да се справят с милиони бежанци.

Германският външен министър Хайко Маас каза, че страната му ще предостави 1 милиард евро ново финансиране за 2018 и следващите години.

ЕС, наред с много други партньори, отказва да помогне за сериозно възстановяване в Сирия, докато не бъдат подновени в Женева съдържателните мирни ходове за спиране на конфликта, бушуващ от осем години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия