ЕС призова Сърбия към конструктивен диалог с Косово

Снимка: Архив

Европейският съюз призова сръбските власти да водят конструктивен диалог с Косово за нормализиране на двустранните отношения. Това се казва в изявление на външнополитическата служба на ЕС, публикувано днес в Брюксел след края на заседанието на Съвета за стабилизиране и асоцииране ЕС- Сърбия, предаде ТАСС.

Съветът очаква от Сърбия конструктивно участие в диалога между Белград и Прищина със съдействието на ЕС с цел сключването на споразумение за пълно нормализиране на отношенията. Всички постигнати досега споразумения за диалог трябва да бъдат изпълнени напълно без каквито и да било забавяния, се казва в текста.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини на свой ред заяви, че няма алтернатива на диалога.

Алтернативата на диалога е много опасна и дори не искам да мисля за такава алтернатива. Все още се надявам, че диалогът е възможен. Надявам се, че страните ще бъдат готови да се върнат в Брюксел и да продължат започнатия по-рано положителен процес, каза тя пред журналисти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа