ЕС санкционира шест руски компании заради моста между Русия и Крим

Снимка: Архив

Европейският съюз наложи днес санкции на шест руски компании и организации, участващи в строежа на Кримския мост, съединил Русия с полуострова, защото съоръжението улеснява незаконната му анексия от Москва, предаде Франс прес.

С действията си тези компании са подкрепили затягането на руския контрол върху незаконно анексирания Крим, което на свой ред нарушава териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна, обяснява в комюнике Европейският съвет.

Авоарите на тези компании в ЕС ще бъдат замразени и те няма да могат да получават никакво европейско финансиране, се уточнява в документа.

Имената на шестте засегнати компании и организации са посочени в официалното печатно издание на ЕС. Две от тях са под контрола на Аркадий Ротенберг, смятан за една от фигурите, които стоят зад дестабилизацията на Украйна, посочва Франс прес.

Цитирайки споменатото издание на ЕС, ТАСС изрежда дружествата "Институт Гипростроймост", "Мостотрест", "ВАД", "Стройгазмонтаж", "Стройгазмонтаж-Мост" и корабостроителницата "Залив".

С новите си санкции ЕС "насърчава онези, които бяха наложили енергийна блокада на Крим, и преследва онези, които строят обекти от гражданската инфраструктура", заяви днес пред ТАСС говорителят на руското външно министерство Мария Захарова. Това според нея е "политика, насочена срещу жителите на Крим".

В черния списък на ЕС се споменават 155 лица, сред които мнозина приближени до президента Владимир Путин, и 44 руски предприятия и организации. Авоарите им в ЕС са замразени, не им се издават и визи за пътувания в общността.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия