ЕС смени тона за бежанците

Йотингер призова за съпричастност към южните членки на съюза

Рим се закани да арестува спасителни кораби

15_100Всички страни от ЕС трябва да помогнат на южните му членки, в които пристигат най-много мигранти. За това апелира вчера еврокомисарят Гюнтер Йотингер, предаде Ройтерс.

Призивът му дойде само ден преди утрешната минисреща в Брюксел по бежанската криза с участието на 10 страни от ЕС, включително и България. Йотингер, който е представителят на Германия в ЕК, допълни, че предстоящата среща трябва да бъде своеобразно припомняне за нуждата от европейско единство.

Думите му могат да бъдат изтълкувани като промяна на тона по мигрантската тема и опит за успокояване на Италия, която ден по-рано заплаши да бойкотира неделния форум. Причината бе, че от изготвения от ЕК проектодокумент за срещата ставаше ясно, че дневният й ред ще е подчинен предимно на наболелия в Германия въпрос с повторното придвижване на търсещи убежище в ЕС. Канцлерката Ангела Меркел е притискана от коалиционния си партньор ХСС да спре допускането в Германия на регистрирани в други евродържави бежанци.

За Италия обаче ключов проблем е намаляването на мигрантския приток и релокацията на вече пристигнали на нейна територия в други страни от ЕС, която буксува. Тъй като се оказа, че тези теми няма да са приоритет на срещата в неделя, Рим заплаши да не участва в нея. Няколко часа по-късно дойде уточнение от Берлин, че е станало недоразумение и разпространеният проектодокумент не е окончателен текст.

Последва и вчерашният апел на Йотингер: “Цяла Европа трябва да покаже солидарност към най-засегнатите (от бежанската вълна) страни - Гърция, Малта, Кипър, България, Италия и Испания, да намали техния товар и да компенсира част от техните разходи и усилия”.

Междувременно Италия обяви, че ще арестува два спасителни кораба на германската НПО Mission Lifeline, с обяснението, че те плават нелегално под холандско знаме. Единият от съдовете превозва 226 мигранти, спасени край бреговете на Либия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа