ЕС създава нови центрове за бежанци (обзор)

България няма причина да сключва споразумения за обратен прием на мигранти, каза премиерът Борисов

Вторичното разпределение на преселници е доброволно

Затворени мигрантски центрове ще бъдат създадени в страни от ЕС, където ще бъдат разграничавани икономически преселници от нуждаещи се от убежище. За това се споразумяха рано сутринта евролидерите след маратонски преговори, продължили цяла нощ.

Центровете ще бъдат разполагани на “доброволна” основа и неподлежащите на закрила ще бъдат връщани обратно, се казва в приетото заключение на Европейския съвет. Документът призовава страните членки да осигурят ефективен контрол върху външните граници на общността. Предвижда се вторичното разпределение на мигранти от най-засегнатите страни като Италия и Гърция също да бъде изцяло на доброволен принцип. Не е ясно кои държави ще приютят новите центрове, нито кои ще приемат бежанци.

В същото време ЕК трябва бързо да проучи възможността за създаване на т.нар. регионални платформи за дебаркиране на мигранти в Африка. ЕС създава и фонд в помощ на африканските страни в първоначален размер от 500 млн. евро. Одобрено е и отпускането втория транш по мигрантското споразумение с Турция от 3 млрд. евро.

“Нямаме финансов ангажимент към създаването на центровете в ЕС. Внасяме своя принос към споразумението с Турция и Африка”, каза премиерът Бойко Борисов.

Той допълни, че България се справя прекрасно и си изпълнява ангажиментите и заради това не вижда смисъл от нови двустранни споразумения за връщане на мигранти от Германия, които преди това са преминали през наша територия.

Относно вторичното разпределение ключовата дума е “доброволно”, посочи още Борисов и подчерта, че ще бъдат отделени повече ресурси за охрана на външните граници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа