ЕС финансира рибарите да печелят от нежелания улов

Срокът за подаване на проекти е до 30 април

Българските рибари могат да получат европейско съфинансиране, за да оползотворят нежелания улов и да печелят от него. Това разясниха експерти от земеделското министерство, които представиха във Варна шест мерки за кандидатстване по програмата "Морско дело и рибарство".

Една от тях с общ бюджет от 3,5 млн. лв. касае намаляването на нежелания улов и използването му за натрупване на добавена стойност. По нея до 30 април могат да се депозират проекти на стойност от 2000 до 200 000 лв. Одобрените, които упражняват дребномащабен крайбрежен улов, ще получат 80% от общата сума на проекта си, а по-големите играчи ще бъдат съфинансирани с 50%, поясни Захари Табаков, член на Управителния орган на програмата.

Европари ще се дават за закупуване на машини и уреди за селективен улов и преработка на нежелания. Така рибарите могат да се оборудват с контейнери за съхранение на жива риба, ледогенератори, обзавеждане на пунктове за директна продажба и да печелят от консервиране или бърз пласмент на всичко, което е влязло в мрежите им. Проекти могат да подават както физически и юридически лица, така и еднолични търговци и кооперации, които имат разрешително за стопански риболов и плавателни съдове, регистрирани в ИАРА и Морска администрация, добави Табаков.

За първи път малко над 3 млн. лв. европари ще получат и български иновации в сферата на аквакултурите. Задължително условие е в тези проекти да участват родни учени или институти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони