ЕС ще има единна позиция на срещата с Турция във Варна

След двудневна среща в Брюксел и на фона на напрегнати разговори по спорни и горещи теми за стария континент, Европейският съюз има единна позиция за срещата с Турция, която ще се проведе в понеделник във Варна.

Нямаше европейски лидер, който да не се произнесе днес на срещата на върха в Брюксел, че срещата във Варна ще бъде много трудна, предаде БНТ. Тя ще бъде четиристранна - домакин на срещата е председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който каза, че очаква трудна среща, но въпреки това диалогът с Турция трябва да продължава.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, другият участник в срещата, каза, че отива със смесени чувства във Варна. Юнкер поясни, че количеството на проблемите ЕС-Турция не спира да расте, но европейската страна желае да укрепи сътрудничеството с Анкара.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изрази надеждата разговорите с турския президент Реджеп Ердоган да засегнат широк кръг от теми, включително за бъдещето. "Срещата няма да бъде лесна, пред нас стоят няколко сложни въпроса, включително за турските действия в Сирия. Съседи сме с Турция, трябва да намерим начин да разговаряме открито", добави Туск.

Другите двама участници в срещата във Варна са Борисов и Ердоган. Премиерът Борисов коментира, че тази среща е натоварена с големи очаквания.

Срещата във Варна е огромна отговорност пред България и за резултатите от нея има много очаквания, каза Той. Борисов отбеляза, че и Кипър, и Гърция са много разтревожени от това, което се случва в региона. И че в Брюксел всяка държава е декларирала, че каналите за диалог във Варна трябва да продължат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа