ЕС ще подкрепи японските усилия за реформи в СТО

Еврокомисарят по търговията обяви, че на срещата на Г20, която трябва да се проведе през юни 2019 в Япония, ЕС ще подкрепи японските усилия за реформи в Световната търговска организация (СТО), пише The Japan Times.

„СТО има нужда от реформиране, надграждане и модернизация“, е заявила Сесилия Малстьорм пред репортери в Брюксел.

В началото на ноември Евросъюзът, Япония и САЩ заедно внесоха предложение в СТО, с което призоваха за по-строги правила срещу субсидии, които пречат на нормалните търговски взаимоотношения.

ЕС е критично настроен по отношение на масивните индустриални субсидии, които Китай плаща, като принуждава чуждите компании да трансферират технологии. В същото време еврокомисарят е подчертала, че реформата в СТО е невъзможна без Китай.

„Ние трябва да припомним на Китай, че СТО беше много добра към тях и в техен интерес е да участват в осъвременяване на правилата вътре в самата организация, а не извън нея“, е казала Малстрьом.

Тя е разкритикувала и американския президент Доналд Тръмп за търговската позиция по адрес на Китай и напомни, че не се вижда краят на митническата война между двете най-големи икономики.

„Не мислим, че да се води търговска или митническа война с Китай е начинът, по който той може да се накара да се промени. Предпочитаме многостранния диалог, да седнем да говорим, да се опитаме да проговаряме, да намерим компромиси и да се придвижваме напред“, коментира еврокомисарят по търговските въпроси.

„Засега обаче, светът може „само да се надява“, че среща между Тръмп и китайския президент Си Дзинпин следващата седмица в Буенос Айрес ще намали търговските напрежения, които рязко забавиха развитието на глобалната икономика“. Търговската война е лошо нещо за световната икономика, защото в нея „няма победители“.

Що се отнася до споразумението за свободна търговия, което Япония и ЕС подписаха през юли, Малстрьом потвърди, че то ще влезе в сила на 1 февруари, ако ратификацията му върви гладко.

„Това е споразумение, което се движи по правилото „Аз печеля, ти печелиш“, то е между двама приятели и съюзници“. След като влезе в сила, не само почти всички мита ще отпаднат, но ще се даде възможност по-лесно да се изнасят японски селскостопански продукти.

Предстои ратифициране на споразумение за свободна търговия между двете страни, тъй като те изпитват затруднения в търговските преговори с администрацията на Тръмп по отношение на политиката „Америка на първо място“.

Тръмп също критикува СТО, като я обвини в предубеденост към САЩ. Той заплаши, че Щатите ще я напуснат, ако тя не успее да въведе на практика реформите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия