Етнографският музей в Пловдив отпразнува вековен юбилей с куп събития

Регионалният Етнографски музей в Пловдив отпразнува своя едновековен юбилей с поредица от интересни изложби и събития и многобройни гости от цялата страна, чиято кулминация бе в четвъртък вечерта.

Тогава тържествата започнаха с прожекцията на 30 -минутен документален филм, посветен на историята и мисията на РЕМ-Пловдив, заснет от студенти и преподаватели от Нов български университет.

Заместник-кметът по културата Александър Държиков връчи плакет на Община Пловдив на директора на Етнографския музей доц. Д-р Ангел Янков във връзка със 100-годищния юбилей и в превръщането му в значимо обществено средище за традиции, култура и образование, в желано място за децата и подрастващите и в любима туристическа забележителност.

„На музея като институция се пада задължението и отговорността да опазва това, което ни е завещано от нашите предци. Продължавайте да бъдете нашата „жива памет“ и връзката между минало, настояще и бъдеще“, заяви в словото си зам.-кметът Александър Държиков.

Представителят на Министерство на културата д-р Аксиния Бутева подари и два луксозни албума за нуждите на библиотеката към музея и прочетепоздравителен адрес от името на заместник-министъра на културата Амелия Гешева, която е в Краков на 41-ата сесия на ЮНЕСКО и не можа да присъства лично.

Тържеството продължи с атрактивно модно ревю на модели на студенти в специалността „Дизайн и мода“ от Нов български университет, вдъхновени от родния фолклор и традиции. Празничната вечер завърши с магическите изпълнения на „Мистерията на българските гласове“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства