Етносите изгониха заедно злите сили от Пловдив

Руснаци, арменци, евреи, турци, италианци и македонци заедно с кукерите от Раковски прогониха зимата от Пловдив. Празникът Сирни Заговезни се чества за пръв път от всички народности в града под тепетата по инициатива на фондация "Заедно" и Дома на етносите. Кукерите от Раковски очароваха публиката в арт квартал "Капана" с атрактивните си костюми и допринесоха за колорита на празника и неделното настроение на пловдивчани и гостите на града. Момчетата от ансамбъл "Слав Бойкин" в Раковски демонстрираха характерните кукерски танци и забавляваха децата от всички възрасти.

Руската общност в Пловдив, честваща същия празник под името "Масленица", пък се включи с истински шоу-спектакъл, на финала на който бе запалена специално изработена за празника сламена кукла. Публиката в "Капана" си припомни и родната българска традиция на този ден и десетки момичета и момчета прескочиха огъня за здраве. Преди това всички заедно символично изпратиха зимата и посрещнаха пролетта. Малчуганите от скаутската организация на арменската общност изиграха традиционни танци, а преди това бе представен и обичая "мармароз" - своеобразен календар на седмиците на великденските пости, който се прави от глава лук, на която се набождат 7 пера от петел или кокошка. Етническите общности посрещнаха гостите с традиционни ястия. Всички дечица опитаха от руските палачинки (блини), които на този ден се правят с повече масло и оттам идва името на празника "Масленица".

Докато възрастните прескачаха огъня за здраве, децата се включиха в игра с "хамкането" на халва - обичай, който се тачи и от арменци, и от българи. На благотворителен базар в подкрепа на етническата толерантност в най-стария жив град в Европа, със свои традиционни ястия, освен руснаци и арменци, участваха италианци, турци, евреи и приятели на Пловдив от Македония.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони