Химик от университета на Орегон твърди, че тайната на идеалната чаша кафе е да се използва подходяща вода заедно с прясно смлени зърна, които са били съхранявани в хладилник, съобщи в. "Дейли мейл".
Д-р Кристофър Хендън препоръчва да избягваме кафеварките с филтър, както и да устояваме на изкушението да мелим кафето прекалено фино, защото това може да съсипе вкуса.
Водата трябва да е твърда, защото така се засилва вкусът. Примесите в твърдата вода, като магнезий и калций, задържат кофеина и това повишава качеството на напитката. Твърдата вода обаче може да съдържа много бикарбонат, от който кафето горчи повече.
Зърната трябва да се съхраняват в хладилник, защото прясно изпеченото кафе съдържа въглероден двуокис, който лесно се изпарява, а с него и повечето аромат.
Важна е и мелничката за кафе. Ако зърната станат на фин прах, той се слепва и това влошава вкуса.
Горещата вода трябва да преминава през кафето равномерно и процесът да е постоянен.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш