Ето как ще изглежда бюлетината за евровота

Снимка: Канал 3

22 жалби и 8 сигнала са постъпили в ЦИК във връзка с решения на комисията от началото на предизборната кампанията. Това каза на брифинг говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев. „От тези жалби 2 са висящи във ВАС, във връзка с решения на ЦИК“, заяви той.

Днес от ЦИК показаха бюлетината за евровота на 26 май. В лявата й страна са подредени партиите и коалициите по реда на жребия, който изтеглиха, а в дясната й част ще бъдат подредени преференциите, които са номерирани от 100 нагоре. Бюлетината е дълга около 60 см. Имената на партиите и коалициите са в квадратчета, а преференциите са в кръгче.

За пръв след промените в Изборния кодекс и на евроизбори ще има квадратче с избора "не подкрепям никого".

От 15 май до 25 май машините за гласуване трябва да бъдат сертифицирани, а в тестването са изявили желание да помогнат и от Софийския университет.

Андреев припомни, че на 30 април е приключил срокът за подаване на заявления от български граждани, които желаят да гласуват извън страната. „Срокът за проверка на всички заявления изтича на 3 май. До днешна дата са постъпил 8 671 заявления, от които през страницата на ЦИК - 8327, а през дипломатически и консулски представителства - 344“, добави той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България