Ето кои дипломи носят най-висока заплата

студенти

И кои специалности гарантират намирането на работа

Над 3000 лева среден месечен облагаем доход получават завършилите по специалности Информатика и компютърни науки в Софийския университет и Нов български университет или Администрация и управление в Американския университет в Благоевград. Това показват резултатите от тазгодишното издание на Рейтинговата система на висшите училища в България за 2018 г., което беше представено днес в Министерството на образованието и науката.

Актуализираното издание на системата съдържа информация за 51 висши училища в България, които предлагат обучение по специалности, разпределени в 52 професионални направления.

Обобщените данни по специалности показват, че завършилите Информационни технологии се радват на отлична реализация и получават най-големите заплати - средно 2387,39 лв. На второ място е специалност Математика със 2222,39 лв. среден облагаем доход на завършилите, а на трето - Комуникационна и компютърна техника - 1927,83 лв.

Най-нисък среден доход получават притежателите на дипломи по Музикално и танцово изкуство (801,74 лв.), Педагогика (829,92 лв.) и Животновъдство (839,39 лв.).

Най-лесно си намират работа специалистите с диплома в сферата на медицинските науки - Медицина, Стоматология и Фармация, като там нивата на безработица са близки до нулата (между 0,08% и о,4%).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование