Ето с кои дипломи се взимат най-високи заплати (ГРАФИКИ)

студенти

Най-високи доходи през 2019-а година са получили завършилите специалисти "Информатика" в Софийския университет - 4193 лева, и "Администрация" в Американския университет - 3531 лева. Това показват данните от рейтинговата система на висшите училища, представена днес от МОН.

3438 лв. е средният месечен облагаем доход на завършилите "Информатика и компютърни науки" в НБУ. На четвърто място с 3092 лв. е специалност "Математика" в СУ, а на пето - "Комуникационна и компютърна техника в Техническия университет в София, с 3049 г.

Що се отнася до реализацията данните оказват, че най-ниска - практически нулева - е безработицата при кадрите, завършили военните университети, медицински специалности и информатика. Те са представени като процент на официално регистрираните безработни сред завършилите през предходните 5 години:

И тази година Софийският университет води в 21 от общо 52 професионални направления. Следват Техническия университет, който е първи в шест направления и Медицинският университет в София.

Като положителни тенденции днес бяха отбелязани намаляването на броя на студентите с 6 хиляди души, по-малък прием в "Икономика" и "Администрация" и по- голям в необходимите за стопанството ни технически науки, медицина и педагогика.

"В последните години намалява броят на зрелостниците, които избират да учат в чужбина", каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при представянето на рейтинговата система на ВУЗ-овете.

Той посочи, че в предишни години той е бил 6 000 и е паднал до 4 200 през 2018 г., като през настоящата година цифрата е 3 500. „Това не е малко, но е по-малко от предходните години“, добави Вълчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование