Ето кои са симптомите на Covid-19, наблюдавани от българските медици

Полк. доц. д-р Георги Попов, началник на Катедра "Инфекциозни болести” във ВМА даде информация за симптомите на Covid-19, наблюдавани от екипа му, по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб тази сутрин:

За разлика от грипа, при който за часове се вдига висока температура, при коронавирусът тя се повишава плавно и е до около 38 градуса. При достигането на инфекцията да долните дихателни пътища достига до 38,5. Пневмонията се развива след петия ден на заболяването.

Близо половината (45%) от болните се оплакват от задух. Чест симптом е дразнещата суха кашлица, която продължава много дълго - при 25% от случаите. От болки в главата страдат предимно над 50-годишните пациенти. Те са свързани с интоксикацията от вируса и хипертонията. Чест симптом са и болките в гърлото, които обаче бързо отшумяват. Често се наблюдават загуба на вкус и обоняние. Малък процент болни имат диария, а в редки случаи - обрив.

При набюдваните по домовете доц. Попов отчете наличието на "фамилност на заболяването". Засегнати са 3-4 членни семейства, фамилии от 5-6 човека, включително и една комуна от 11 човека. Covid-19 често засяга хора с добър социален статус.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България