Ето къде се намира единственият в света небостъргач с виенско колело

В грузинската перла, град Батуми, наричан "Сингапур на Черноморието", можем да се нагледаме на редица необичайни архитектурни решения. Тук е първият небостъргач в света с виенско колело на фасадата. Намира се на 27-ия етаж на надморска височина 100 метра.

Първоначално в 200-метровият небостъргач Batumi Tower построен през 2012 г., по проект на младия грузински архитект Дейвид Гогичаишвили, трябвало да се помещава Черноморският технически университет, пише Impressio. Това грузино-американско висше учебно заведение с преподаване на английски език така и не било открито.

В продължение на няколко години 36-етажната сграда е празна, докато през 2015 г. не била продадена на търг за $ 25 милиона. Купувачът на този необичаен небостъргач е строителна компания.

Сградата е уникална, тъй като на 27-ия й етаж има панорамно виенско колело с осем кабинки - капсули, в които могат да се настанят 40 души.

Дизайнът на конструкцията е на компания от Украйна. Те уверяват, че такова съоръжение няма никъде по света. Изглежда много нетривиално, но не е съвсем ясно защо трябва именно оттам туристите да се възхищават на изгледа към града. В края на краищата те могат просто да погледат от прозореца на небостъргача или да се изкачат на покрива му.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии