Владислав Горанов: ЕЦБ поставя трите големи банки у нас под мониторинг

Финансовият министър подава днес апликационна форма за европейския банков съюз

Европейската централна банка (ЕЦБ) поставя трите големи банки у нас под мониторинг. Това ще стане в срок около 6-12 месеца. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов на брифинг след заседанието на Министерския съвет.

МС упълномощи министъра да подаде апликационна форма за европейския банков съюз и той ще направи това още днес. Това е един от ангажиментите, които бяха поети от министъра на финансите и управителя на БНБ Димитър Радев пред министрите на финансите от еврозоната, когато в края на миналата седмица на заседание на Еврогрупата беше подкрепено желанието ни за едновременно влизане в банковия съюз и “чакалнята за еврото” (валутния механизъм ERM II).

"За нас естественият ход е влизането в еврозоната. Позицията на еврогрупата е позитивна, държавите-членки за първи път се ангажират със срокове", каза Горанов и допълни, че рано или късно сме длъжни да приемем еврото.

Проверката ще е на качеството на активите, а ЕЦБ може да прецени да сложи под мониторинг и други банки, допълни Горанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси