„Еър Франс“ отменя стотици полети заради продължаващата стачка

Ер Франсе, Еър Франсе

Националният авиопревозвач на Франция отменя стотици полети, планирани за вторник, 10 април, заради продължаващата стачка на пилотите, кабинния екипаж и наземния летищен персонал, чрез която служителите се надяват да си издействат по-високо заплащане, съобщава електронното издание The Local в местната си редакция.

Стачните действия повлияха на международните и вътрешните пътувания, като една четвърт от всички полети, планирани за вторник, ще бъдат отменени.

Само 65% от полетите на дълги разстояния до и от парижкото летище „Шарл де Гол“ ще бъдат изпълнени по разписание, а от полетите със средни разстояния – 73%, съобщиха от „Еър Франс“.

Синдикатите казват, че служителите заслужават да получат увеличение на трудовите си възнаграждения след години на затягане на коланите, благодарение на което превозвачът стана отново рентабилен. Настояванията на стачкуващите са за шестпроцентно увеличение на заплатите.

Ръководството на „Еър Франс“ изчислява, че 34% от пилотите, 26% от кабинния екипажа и 19% от наземния летищен персонал са се включили в стачните действия. Предложението на ръководството за повишаване на заплащането с 1% тази година бе отхвърлено.

Синдикатите вече предупредиха, че ще организират нови стачки. На свой ред от „Еър Франс“ обявиха, че действията на служителите коства на компанията по 25 млн. евро на ден – пари, които би трябвало да инвестира в закупуване на самолети и създаване на работни места.

Освен служителите на „Еър Франс“, стачки организираха и работещите в държавния железопътен оператор SNCF, както и студенти, държавни служители, служители в енергийния сектор и др. Въпреки че отделните протести имат различни цели, те създадоха обща атмосфера на социално недоволство на фона на амбициозните реформи на президента Еманюел Макрон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа