Жалбата на Марешки срещу „Лукойл” е неоснователна

Депутатът обвини компанията в злоупотреба с господстващо положение във Варна

Регулаторът потвърди, че фирмата на аптечния бос няма договор с рафинерията

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) намира за неоснователна жалбата на компанията “Трейднет Варна”, собственост на варненския депутат Веселин Марешки, срещу “Лукойл Нефтофим Бургас”. В сигнала от 2015 г. рафинерията е набедена,че продава горива на бензиностанциите си на цени под тези на едро и че нарушава конкурентната среда във Варна.

Решението на регулатора е взето преди 10 дни, но е публикувано едва преди ден. Комисията е установила, че “Лукойл България” не е предприятие с господстващо положение на пазара на едро и дребно на територията на Варна. КЗК допълва, че “Лукойл България” ЕООД няма и не е имало сключен договор за продажба на горива с “Трейднет Варна” ЕООД и че компанията на Марешки е сменяла доставчиците си, което доказва, че на пазара има конкуренция.

“В случая макар продуктите, произведени от “Лукойл Нефтохим Бургас” да се реализират на територията на страната чрез “Лукойл България” ЕООД, последното дружество не доставя директно до бензиностанциите. Между “Лукойл България” ЕООД и бензиностанциите действа друга категория търговци на едро, които купуват автомобилни горива от вътрешни доставчици с цел препродажбата им на пазара на едро или на пазара на дребно”, обясняват от КЗК. Според регулатора по този начин доставките до търговците на дребно се извършват чрез посредници от междинна група търговци, които са независими от дружеството и имат независима пазарна, в това число и ценова политика на пазара на едро. В този смисъл към така повдигнатите твърдения от “Трейднет Варна” ООД доктрината за “свиване на маржовете” (ценова преса) е принципно неприложима, посочват от КЗК.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес