Жалба срещу БТВ пусна Сдружение "Бъдеще за община Банско"

Снимки Цветан Томчев

Жалба срещу БТВ до Съвета за електронни медии пусна Сдружение "Бъдеще за община Банско". Причина за това е едностранчивото отразяване на шествието "за" и протеста "срещу" развитието на зимния туризъм в България, провели се в София вечерта на 11 януари.

Според Сдружението БТВ е дала предимство на гледната точка на тези, които не желаят ски спорта да се развива.

Ето и целия текст на жалбата, разпространена и до медиите:

До Съвета за електронни медии

Жалба от сдружение „Бъдеще за община Банско“

Уважаеми г-жи/г-да,

С настоящата жалба искам да изразя несъгласието си относно едностранчиво, тенденциозно, манипулативно, небалансирано и неравнопоставено медийно отразяване на шествието организирано от нас „Аз искам да карам ски в България“ от телевизия Би Ти Ви.

На 11.01.2018 г. в София се проведоха две шествия, които застъпиха безспорно противоположни тези. Митингът „Искам да карам ски в България“ подкрепи решението на правителството от 28.12.2017 г. за промени в плана за управление на парк Пирин и поиска политики за развиване на зимните спортове в цяла България. Протестът „Да спасим Пирин“ отправи противоположни искания – за отмяна на решението от 28.12.2017 г. и срещу зимните спортове като разрушаващи природата.

В Централната емисия на БТВ беше поместено следното отразяване на двете събития:

1. 1ч.08 минута - включване от протеста „Да спасим Пирин“ - Боян Петров - отразяване в 2 минути

2. 1 ч.06 - включване от протеста „Аз искам да карам ски в България“ - 20 секунди - без да се даде думата на протестиращите

3. 1 ч. 05:42 - Репортаж от сутрешния блок. Представяне на двете страни - първо Тома Белев, следва Георги Икономов, отново Тома Белев, Георги Икономов, пак Тома Белев, и пак Георги Икономов.

4. 1 ч. 04 - Включване от протеста „Да спасим Пирин“ от Варна - 30 секунди

5. 27.30 м. - Включване на кадри от протеста „Да спасим Пирин“ - 2 минути кадри

Очевидно е, че митингът „Аз искам да карам ски в България“ е отразен дискриминационно и неравнопоставено спрямо противостоящия му протест „Да спасим Пирин“. Смятаме, че този тип и начин на отразяване не спомага за плурализма в България. Тенденциозно настройва едни групи от обществото срещу други, създава напрежение и необективно представя информацията. Ние бяхме няколко хиляди човека, които ясно и открито поставихме публично исканията на хората от общините и планинските региони, които ни подкрепиха, а това не беше отразено коректно.

Смятаме, че в отразяването освен нарушение на етичния кодекс на българските медии е нарушен Законът за радиото и телевизията, поради което настояваме за проверка и налагане на административни санкции на БТВ.

Същевременно изразяваме нашето общо несъгласие срещу дирекция новини на БТВ и лично към работата на нейния ръководител - Венелин Петков. В продължение на месеци, цялото ни общество е свидетел на грубо погазване на обективността в журналистиката, едностранчивост и тиражиране на откровени лъжи в новините на БТВ, сутрешния блок и актуалните предавания, свързани с Пирин и развитие на зимния туризъм в България. Смятаме това за недопустимо и ще изложим нашето становище пред компанията собственик на БТВ „CME Enterprises” .

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България