Жалби давят система за ранно предупреждение от наводнения

Вместо да следят нивото на река Искър, експерти се молят да няма нови трагедии

Съдебни хватки спират важен проект за изграждане на система за управление на водите в реално време. Вместо да дават ранни предупреждения за опасност от наводнения, каквито системата позволява, експерти се молят да няма нови случаи като тези в Бисер, Мизия, Аксаково или Бургас.

Оказва се, че Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е бенефициент по Оперативна програма "Околна среда" за точно такива системи, но заради жалби важни проекти не могат да бъдат стартирани. Обществената поръчка за „Подготовка на проект и изграждане на Система за управление на водите в Басейна на река Искър (СУВ-БРИ) като част от Националната система за управление на водите в реално време (НУСВ в РВ)“ е открита още през април 2016 година.

Четири месеца по-късно, от екоминистерството изпращат решение за избор на изпълнител. То обаче се обжалва от страна на ДЗЗД Система за управление на водите Искър (СУВИ) – Технологика. Следва неколкократно връщане на преписката към възложителя с искане за нови документи и преразглеждането им. След ново класиране на избор на изпълнител споменатият консорциум отново обжалва процедурата през Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Върховния административен съд (ВАС). На 20 ноември 2017 година излиза последното решение на ВАС, което връща преписката при възложителя за продължаване на процедурата на етап преразглеждане на документите на участниците в Плик 1 – административни документи.

Така, близо 16 месеца след откриването на обществената поръчка, съдебни капани спират стартирането на този толкова важен проект. Основната му цел е следене на нивото на водния басейн за превенция на наводнения и защита на населението и ресурсите, чрез събиране на статистическа информация за нивото на река Искър, както и следене на метеорологичните прогнози и изготвяне на математически модел спрямо геодезично-релефна дигитална карта. Само през последните 5 години България даде десетки жертви заради големи по мащаб наводнения, които причиниха огромни материални щети за десетки милиони.

Водни експерти са категорични, че всички случаи като Бисер, Мизия, Аксаково или Бургас биха могли да се прогнозират, ако съществуват системи за ранна детекция, която да позволи информираност на хората и службите за защита на населението. След падналия снеговалеж през последните няколко дни синоптиците очакват рязко затопляне, придружено с обилни валежи от дъжд. Само времето ще покаже дали ще станем свидетели на нови трагедии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България