Жалби за неотчетени преференции и неправилно изчислени мандати заливат Административния съд в Благоевград

Доста работа ще се отвори на Административния съд в Благоевград покрай изборите, след като масово кандидат съветници и партии решиха да оспорват протоколите с отразените преференции или пък начина на разпределение на мандатите.

Коалиция „БСП за България“ в Сандански вече подаде жалба в съда.

Оспорва се решението на Общинска избирателна комисия Сандански, с което са обявени резултатите от гласуването при произведени местни избори за общински съветници.

Според БСП Общинската избирателна комисия неправилно е приложила метода на Хеър-Ниймайер за разпределение на мандатите на партиите и коалициите.

Жалба е подал и Веселин Камбуров, кандидат за общински съветник от листата на коалицията „БСП за България“в Гоце Делчев. Жалбоподателят твърди, че бюлетини с отразен преференциален вот за него неправилно са отчетени от ОИК като недействителни, което променя поименния състав на новия Общински съвет. И от Благоевград неуспели кандидат съветници пишат жалби. Според тях в графата за преференции на протоколите пише нула, което означава, че самите кандидати не са гласували за себе си, което е абсурдно, твърдят жалбосъставителите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България