Жандармерист в банда за нелегален тютюн (обзор)

Жандармеристът бил спипан в събота на магистрала “Тракия”, докато превозва около половин тон тютюн. Снимки: Специализирана прокуратура

Служителят на МВР превозвал стоката с униформа, за да избегне проверки

Спецпрокуратурата повдигна обвинение на служител на МВР за участие в престъпната група за производство и разпространение на тютюн за пушене. Жандармеристът бил спипан на 15 юни при операция на “Вътрешна сигурност”-МВР, ГДБОП и Специализираната прокуратура с половин тон нарязан тютюн в личния си автомобил. Три дни преди това бяха заловени и обвинени други десет човека от престъпната група.

Разследването срещу бандата стартирало през януари т. г. “Групата е действала от началото на 2017 г. на територията на цялата страна, с цел производство, държане и разпространение на тютюневи изделия без бандерол”, съобщи говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева. Членове на бандата били жители на населени места в страната, със стройна организация и разпределение на функциите и ролите им. По време на акцията са открити три нелегални бази с машини за обработка на тютюна, неговото омекотяване, нарязване и пакетиране.

Част от членовете на групата са задържани в момент на производство. Транспортирането на обработения тютюн се е извършвало от т. нар. куриери, какъвто бил и жандармеристът. Служителят на МВР, който бил униформен от 2015 г., е задържан в събота при превоз на 30 чувала тютюн с личния му автомобил. В повечето случаи той е транспортирал стоката униформен, за да не бъде спиран и проверяван от колегите си. “Тревожно е, че има служители на МВР с малък професионален стаж, които все още не са осъзнали, че служат на държавата”, каза шефът на “Вътрешна сигурност” Румен Ганев.

 

Щети за 3 млн. лева

Правели етикети в книжарница

Разбитата банда произвеждала около един тон тютюн седмично. Всяка от трите бази за производство е имала отговорник, който пък имал мрежа от дилъри, разпространяващи тютюна на крайните клиенти.

Разкрита е и книжарница в Гоце Делчев, където са поръчвани етикети с надписи на известни марки - “Марлборо”, “Давидоф”, “Карелия” и “Кемъл”. Нарязаният тютюн се е продавал в разфасовки от по 1 кг за 45 лв. Щетите за държавния бюджет от избегнат акциз възлиза на 3 млн. лева. При претърсвания били иззети над 360 кг тютюн. Открити били и тефтери, в които се е водело т. нар. черно счетоводство, което покацало, че в определени периоди печалбата на групата е била над 100 хил. лева месечно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право