Жандармерия влезе в ТЕЦ-овете на Ковачки (ОБЗОР)

Бус на жандармерията е паркиран пред ТЕЦ „Брикел“ в Гълъбово. Служители на прокуратурата, ДАНС, Министерството на околната среда и водите (МОСВ) проверяваха цялата нощ на вторник срещу сряда четирите централи, свързани с Христо Ковачки. Снимка Венета Асенова

Прокуратурата, МВР и ДАНС подхванаха четирите централи, чиято собственост е свързана с бизнесмена

Служители на прокуратурата, ДАНС, Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и жандармерията влязоха в четирите топлоелектрически централи, чиято собственост е свързана с бизнесмена Христо Ковачки.

Акциите в ТЕЦ-овете „Бобов дол“, „Сливен“ „Република“ в Перник и „Брикел“ в Гълъбово започнали едновременно във вторник вечерта, точно в 21:00 часа, съобщи на брифинг Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор Сотир Цацаров. Няколко часа по-рано, позовавайки се на сигнал на ДАНС, Цацаров разпореди на МОСВ да направи проверки в централите на Ковачки, като ведомството има 1 месец да представи резултатите.

От МОСВ трябва да кажат какви разрешителни са издадени за съхранение и горене и на какво. И още: „има ли замърсяване на околната среда, включително и чрез измервания и проби на място, както и наличие в резултат на това на опасност за здравето на хората“.

Румяна Арнаудова посочи, че при акцията, започнала във вторник, са направени проби какво се гори в момента. Проби са взети и от суровината, която е трябвало да отиде в пещите и била струпана на площадките на централите. Говорителката обясни, че засега е констатирано едновременно изгаряне на боклуци и въглища, което вероятно е довело до замърсяване. Още не можело да се каже точно откъде са балите със смет и какво е съдържанието им.

„Ще има проверки и на други ТЕЦ-ове. Ако се установят нарушения, МОСВ може да наложи имуществени санкции или запечатване на обектите. Окаже ли се, че има конкретен човек, който е застрашавал здравето на хората, тогава прокуратурата ще се намеси“, уточни Арнаудова.

Съвместните действия на институциите започват след редица информации и официални сигнали, че четирите ТЕЦ-а не спазват комплексните си разрешителни и изгарят боклук незаконно, с което причиняват сериозни замърсявания на атмосферния въздух.

Както „Труд“ съобщи миналата седмица, част от балите идват от Италия (виж карето), откъдето фирми плащат на Ковачки да ги оттърве от отпадъците.

Във вторник министърът на околната среда и водите Нено Димов бе в Перник, където се срещна с кмета на общината Вяра Церовска. Причината за разговора е замърсяването на въздуха, за което се предполага, че е отговорен ТЕЦ „Република“ (виж карето).

Има съмнения за незаконна дейност

Тонове боклук от Италия се изгарят в тецовете на Христо Ковачки, оплакват се хората от населените места, където са централите.

През 2018 г. ТЕЦ Сливен получава разрешение за горене на неопасни отпадъци. За такова молба са подали и останалите централи на Ковачки – в Перник, Бобов дол и Гълъбово. Но има подозрения, че в тези централи горят боклуци докато чакат разрешителните, чието издаване не е гарантирано.

Притесненията за вносния боклук са, че неговото изгаряне може да е опасно за живота и здравето, тъй като проверки се правят само по сигнал – тоест някой трябва да се усъмни и да сигнализира РИОСВ, която да изпрати екип.

Само за последните две години топлофикациите в Бобов дол и Перник са глобени с над 170 хил.лв, но на Ковачки явно му излиза по-евтино да си плаща глобите и да гори отпадъците. Според информация на „Труд“ той получава по 57 евро на тон европейски боклук, а в тецовете се горят по няколкостотин тона на денонощие. Най-често са обгазявани Перник и Сливен, чиито жители многократно излизат на протести.

В „Бобов дол“ пък се горят биологични отпадъци, казаха жители на града. „Брикел“ в Гълъбово трябвало да спре да работи още през октомври 2010 г. Тогава Министерството на околната среда и водите разпорежда предприятието да спре незабавно работа, но Ковачки обявява, че прави инсталация за въвеждане на екологични технологии. В същото време работниците излизат на протест и правителството прави компромис.

Кметицата на Перник Вяра Церовска пред „Труд“: Надяваме се да открият източника на замърсяване

Проверката в ТЕЦ-Перник е реализирана от органите на МВР. Главният прокурор г-н Цацаров също се ангажира. Ангажимент поеха и министърът на околната среда и водите г-н Нено Димов, както и премиерът г-н Бойко Борисов. Надяваме се, че източникът на замърсяване на въздуха ще бъде намерен. От общината ще оказваме съдействие, както досега. Това заяви пред „Труд“ кметицата на Перник Вяра Церовска по повод наредената от Сотир Цацаров проверка за това кои са източниците на замърсяване на въздуха у нас.

„Проверката, която направихме тази седмица не е, защото имаше протест на хората – тя беше 16-та поред. РИОСВ-Перник има задачата да следи за спазването на екологичното законодателство. Ние им помагаме. Не сме спирали да работим по въпроса през последните 6 месеца“, каза кметицата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България