Жан-Клод Юнкер: Не се опитваме да задържим Великобритания в ЕС

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер увери, че Брюксел не се опитва да задържи Великобритания в ЕС и иска да започне да обсъжда бъдещите връзки веднага щом британският парламент одобри споразумението за Брекзит.

"Намеква се, че нашата цел е да задържим Великобритания в ЕС с всички възможни средства. Нямаме подобно намерение. Всичко, което искаме, е яснота за нашите бъдещи отношения", заяви Юнкер в интервю за германския вестник Welt am Sonntag, съобщи БТА. "Ние зачитаме резултатите от референдума" за напускане на ЕС, подчерта той.

Председателят на ЕК подчерта, че ЕС е готов да започне да договаря ново споразумение с Великобритания, веднага щом Британският парламент одобри настоящото. Той обаче призова Лондон да се мобилизира "да каже какво иска".

"Изхождам от презумпцията, че Великобритания ще напусне ЕС, защото това реши народът", подчерта председателят на ЕК, отказвайки да бъде въвлечен в дебата дали трябва да се проведе втори референдум. "Това е въпрос, който британците трябва да решат", заяви той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа