Железар уби жена си и я наряза с моторен трион (обзор)

Полицията арестува 45-годишния шуменец Стефан Стефанов, който убил жена си Галя и нарязал трупа й с моторен трион.

Човешките останки, опаковани в пет черни чувала за смет, бяха открити от криминалисти в неделя привечер. Зловещи и вмирисани, те били скрити в пристройка в двора на къщата на убиеца на ул. „Червена стена“ 35. Помещението било пълно и с консерви, там бил и основният инструмент на извършителя - нова, измита моторна резачка. Килерът насред двора бил плътно затворен с метална врата и въпреки напредналото разлагане на трупните останки никой от съседите нито предполагал, нито подушил зверското престъпление.

Стефан беше изведен от къщата в неделя вечерта към 22,45 ч, като полицаите криеха лицето му с чадър, видя екип на „Труд“. Вчера окръжната прокуратура в Шумен му повдигна обвинение за убийство и удължи ареста му за 72 часа.

Убийството е било извършено в периода от 12 до 21 август. Сигнал за изчезналата жена е бил подаден във Варна на 19 август. Галя е варненка, живеела от 20 години със Стефан  и имали 18-годишна дъщеря. От юли м.г. се събирали и разделяли на няколко пъти. „Труд“ научи, че сигналът в полицията е подаден от сина на Галя от предишния й  брак. Младият мъж звънял десетки пъти на мобилния й телефон, но не можел да я открие и се разтревожил. Така жената била обявена за издирване от МВР.

Криминалисти от Шумен разпитали Стефан, но той заявил, че не знае къде е. Въпреки това останал заподозрян, защото в полицията помнели добре неговите семейни скандали. В края на юли миналата година ченгета заварили Галя вързана с белезници за леглото и жестоко пребита. Според комшии след този инцидент жената за първи път напуснала къщата на Стефан.

Пред дома на Стефан бил поставен цивилен пост и не след дълго престъпникът попаднал в полицейския капан. Около 17,40 ч в неделя мъжът се прибирал пиян с току-що купения си „Форд“. Полицаите го спрели на улицата пред оградата и настояли да го тестват с дрегер. Той отказал всякакви проби, нямал и шофьорска книжка и го отвели в полицията. Така криминалистите се сдобили с разрешение за обиск в дома на Стефан и стигнали до ужасяващия зимник в двора на къщата. Стопанинът обяснил, че няма ключ за металната врата. Разследващите извикали ключар, за да им отвори, и така истината лъснала, а миризмата от разложения труп превзела цялата улица.

Стефан казал, че тялото е на Галя. Съдебномедицински експерти от Варна тепърва ще установяват как е била умъртвена жертвата. Чувалите с човешките останки бяха изнесени от пожарникари с противогази. По-късно бяха качени в линейка.

„Не сме очаквали такова нещо от Стефан. Не е лош човек, но винаги е пиян от сутринта“, разказва съседката Таня. Други пък уточниха, че вместо кафе сутрин майсторът железар имал обичай да пие по 200 грама ракия.

Стефан купил моторната резачка в четвъртък вечерта. Тогава с новия си трион седнал в квартално заведение. Изпил 5 ракии и заспал на масата. Наложило се собственикът да го закара до къщата му. И други съседи разказват, че Стефан търсел резачка. Обяснявал, че с баща му ще чистят дървета в старо лозе.

Ченгета натовариха в линейка черните чували с останките на жертвата. 

Стефан е известен в града като майстор на гаражни врати и метални решетки. Имал обаче и 7 присъди. Пет от тях били за шофиране в пияно състояние от 1998 г. насам. Останалите две - по Закона за закрила от домашно насилие след изтезания над Галя и Боряна.

Той връзвал жена си и дъщеря си с белезници и ги пребивал. Понякога оставали приковани на леглото за цяла нощ и не можели да отидат до тоалетната. В края на 2013 г. районният съд в Шумен наредил на Стефан да не доближава съпругата си за 18 месеца. Въпреки забраната, Стефан влязъл в дома на Галя във Варна и я пребил. Тогава след споразумение с прокуратурата му наложили 9 месеца пробация и 160 часа безвъзмезден труд.

Според комшии дъщерята Боряна станала наркоманка и дори вече е била на лечение. Стефан се оплаквал, че дъщеря му е хванала лош пъту и вероятно е обвинявал Галя за това. Казвал, че му звънели по телефона сводници роми, които му предлагали да си откупи момичето за 5000 лева.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право