Жельо Бойчев: В централата на БСП постъпват сигнали по Програмата за саниране, обобщаваме ги и ги внасяме в прокуратурата

В централата на партията постъпват десетки сигнали, купища сигнали от проведени процедури, опорочени, всяка една от тях. Обобщаваме тези сигнали и тези нарушения и ще сигнализираме главна прокуратура. Това каза по време на пресконференция говорителят на БСП и водач на листата на „БСП за България“ в 23-ти МИР София – град Жельо Бойчев.

Той обясни, че от прокуратурата БСП ще поиска да направи цялостно разследване на целия път по сключване на договорите, с финансирането и обезпечаването на тези средства от Министерски съвет. „Когато стартира Националната програма за саниране Министерство на регионалното развитие определи пределните цени, над които не се сключваха договори, а те са 290 лв./кв. м.

Някъде в хода на програмата тази цена беше коригирана и стана 148 лв. /кв. м. Октомври месец 2016 г. с поредното решение на МРРБ, цената стана 115 лв./кв. м.за сгради до 8 етажа и 130 лв. за сгради над 8 етажа. Единственият въпрос, който може да зададем в момента е - къде отиде разликата? Как може едни и същи дейности да се извършват на различни цени? Къде отиде тази разлика? Вместо към момента да бъдат изпълнени два пъти повече жилищни блокове заради грабежа на века, организиран от ГЕРБ чрез Националната програма за саниране, беше ощетен всеки един български граджанин“, заяви Жельо Бойчев. Той припомни, че 2014-2015 по ОП „Обновление на българските домове“ се е извършвало също саниране на жилищните сгради.

„Тази програма също се управлява от МРРБ, и по правилата и критериите на оперативната програма, с мониторинга на ЕК и търговете, които бяха играни, искам да забележите, че средните стойности, на които се извършваше същата дейност е между 90 и 100 лв.“, коментира Бойчев. Говорителят на БСП посочи, че твърденията на Лиляна Павлова, че през 2015 г. е имало бум на строителство са нелепи, тъй като никой не го е забелязал.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика