Желяз Андреев: Беше достатъчно да знам, че държавата застава зад мен

„След почти две години, в които този случай бе ежедневно с мен и близките ми, днес бе направена огромна крачка към финализирането на всичко това. Затова обявих, че съм най-щастливият човек”, заяви Желяз Андреев, който беше сред четирима българи, обвинени от САЩ за търговия с оръжие със Сирия в разрез с ембаргото, наложено от Вашингтон. САЩ дори поискаха екстрадицията на българите, но днес лично от премиера Бойко Борисов бе обявено, че това искане вече е отпаднало .

„В понеделник ми съобщиха хора от Министерски съвет. Чудех се дали не сънувам”, допълни той.

Относно срещата си днес с премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров той коментира:

„Днес ми казаха, че са се водили доста тежки преговори. Свършена е била немалко работа и просто е отнело време. Колкото и да ми се искаше през тези няколко месеца да получавам ежедневна информация, съм напълно наясно, че това нямаше как да се случи. И най-важното е крайният резултат, който е положителен. Не съм питал с цената на какво е постигнат този краен резултат. Бях просто толкова щастлив – не съм питал какво ви е коствало, но съм убеден, че е коствало доста усилия.

Тепърва ще се запознавам със статуса на делото. Но още преди няколко месеца то бе разделено на три части. Най-важната част обаче вече отпадна и това е, че САЩ вече не ме искат, което само по себе си най-хубавото нещо, което можеше да се случи на този етап. Следваща стъпка е да отпадне забраната ми за пътувания заради червения бюлетин. И следващата стъпка е самият статус на делото във Флорида, за което не съм запознат на какъв етап е.

От прокуратурата ми обясниха, че оттеглянето искането за екстрадицията ми улеснява този процес отпадането на червения бюлетин, би трябвало да направи нещата по-лесни. Не ми е направено обещание, но аз и нямах нужда от такова. Както бе и преди няколко месеца. И тогава нямах нужда от обещание, за мен бе достатъчно да знам, че държавата застава зад мен”, каза Желяз Андреев пред Канал 3.

Той коментира и работата си в колцентър, заради която бе обвинен от американска прокуратура.

„Да, замислям се, че може би съм могъл да бъда по-предпазлив. Може да съм искал писмено разрешение, но аз не съм взимал сам решенията. Всяко едно решение е вземано от някой над мен.

И ако мога да дам съвет на хората, които имат някакви съмнения, той е винаги да искат писмено разрешение и да водят комуникация по имейл”, каза още Андреев.

Той обясни, че не е запознат дали може в настоящата ситуация да бъде осъден задочно, след като американското правосъдие вече се е отказало от екстрадиция.

Според него не е нужна законова промяна по отношение на служителите на колцентровете, а по-скоро регулация към компаниите, които оперират в България.

Обясни, че след случилото се не е търсил веднага работа, тъй като е искал да си изчисти съзнанието, но няколко месеца по-късно е намерил такава и в момента работи в IT отдел на фармацевтична компания.

„След всичко това, което се случи, и след днешната публичност, се чувствам много по-добре”, допълни Желяз Андреев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България