Жената Чудо - от комикса до ООН

Една атлетична дама с изключителни способности получи интересен подарък за своя 75-и рожден ден. Тя бе обявена за Почетен посланик по въпросите на правата на жените и момичетата по света от ООН на специална церемония заради своята глобална роля на феминистка икона. Тази дама обаче не е истинска. Тя е нарисуваната комиксова супергероиня Жената чудо. И тук се появиха проблемите.

Жената чудо не получи очакваното топло посрещане в средите на организацията. Повече от 1000 членове на ООН подписаха петиция до своя генералния секретар Бан Ки-мун с искането да се преосмисли това решение. Те настояват подобна важна роля в международната организация да се даде на някоя от множеството реални женски фигури, които полагат грандиозни усилия за подобряването на положението на жените по света, а не на измислен попкултурен персонаж.

Проблем за протестиращите срещу решението бе и обстоятелството, че Жената чудо е “секси бяла жена с големи гърди и невъзможни пропорции с оскъдни дрехи в цветовете на американското знаме”. Отново се понесе атмосфера на политическа коректност и серийно възмущение. Много хора извън балона на постоянния политкоректен протест пък се надяват, че ООН няма да отстъпи и ще запази позицията на Жената чудо.

Образът води своето начало в архивите на DC Comics - една от най-могъщите компании на американския пазар на рисуваните книжки. Във фикционалната вселена на DC Жената чудо е важен участник в Лигата на справедливостта. Тя е полубогиня и принцеса воин, оформена от своите създатели с намигване към гръцката митология и легендите за амазонките.

Първият идеолог на образа е американският автор и психолог Уилям Молтън Мартсън, който разработва Жената чудо в сътрудничество със своята съпруга Елизабет и художника Х. Г. Питър.

Мартсън се е вдъхновявал силно от ранните феминистки и особено от пионерката в сферата на противозачатъчните Маргарет Сангър.

Първата официална печатна поява на Жената чудо е в комикс от 1941 година. Образът бързо става хит сред публиката и се превръща в един от постоянните персонажи в канона на DC Comics. Според митологията на нейния произход тя е изваяна от глина от своята майка Кралица Хиполита и е надарена със свръхчовешки сили от гръцките богове. През последните години настъпват леки промени в сценарно отношение и тя все по-често е описвана като дъщеря на Зевс.

Тренирана в традициите на амазонките, тя развива пъстра палитра от бойни умения, стратегически познания и внушителна ерудиция в областта на лова и преследването. Жената чудо разполага с атрактивен арсенал от високотехнологични оръжия, включително иконичното Ласо на истината, две неразрушими гривни и смъртоносна тиара.

В комиксите тя е на 5000 години, но е запазила прекрасен външен вид. Нежна кожа като от слонова кост, широки рамене, тясна талия, сочен ханш, дълги и здрави крака, изразена, но привлекателна мускулатура, плътни, симетрични и и чувствени устни, големи очи, стегнати и пълни гърди - пълен пакет.

В разработването на образа в началото на 40-те години силно влияние оказва и военната обстановка. Тя е описвана като противник на страните от Оста с много врагове сред силите на злото и тиранията.

Жената чудо се заселва трайно в западната популярна култура и скоро страниците на периодичните комикси не са достатъчни за нейния супергеройски чар. През 70-те се появява първият сериал, посветен на нея, по същото време започва да се работи и по разнообразни анимационни произведения, вдъхновени от тази атрактивна Амазонка с божествени корени.

Логично следва и политизирането на персонажа и включването и в комуникационната стратегия на ООН. Там тя намери нови могъщи врагове.

 

Новият филм за нея е готов, тръгва догодина

Автономният комиксов екшън “Жената чудо” ще удари кината догодина. Филмът е режисиран от Пати Дженинкс, която е отговорна за тежката биографична драма “Чудовище”. Голямата атракция, разбира се, е актрисата, която облича секси костюма на иконичната комиксова амазонка. Това е разкошната Гал Гадот - бивш топ модел, Мис Израел и елитен войн от спецчастите на единствената демокрация в Близкия изток.

Филмът на Дженкинс е сниман на различни места по света - от Южен Китай до бреговете на Италия. Продуцентът Чарлс Роувен разяснява: описва сюжета така: “Град Темискира е вдъхновен от гръцката митология, но е и много повече. Това е място, което не сте посещавали досега и което няма да ви се иска да напуснете.”

 

За нея

Щастлива съм, че мога да изиграя този персонаж

Винаги съм се възхищавала на Жената чудо, тя е един от най-добрите комиксови образи за момичета и въплъщава идеите за еманципацията, за женската сила и независимост. Това са идеи, които са много близо до мен и са ме водили през целия ми съзнателен житейски път. Страшно щастлива съм, че бях избрана да изиграя ролята в най-амбициозния и сериозен филм по комиксите за Жената чудо и се надявам, че публиката ще остане доволна от моята работа. Надявам се всички да искат да гледат филма и да им хареса.

Гал Гадот, актриса

Тя е един от най-значимите фигури в популярната култура

Като човек, който е прекарал целия си съзнателен живот в комиксовата индустрия, аз мога да свидетелствам за силата и влиянието на образа на Жената чудо. Тя е написана и нарисувана прекрасно и несъмнено е един от най-значимите персонажи в популярната култура.

Стан Лий, създател на комикси

Wonder Woman не е представителна за нашия пол

Още докато писах книгата “Тайната история на Жената чудо”, отбелязах, че тя е сексуална мъжка фантазия, която няма нищо общо с реалните жени, тя просто не е представителна за нашия пол и не смятам, че решението на ООН е адекватно. Нейните физически форми са продукт на софт порно индустрията и естетиката от 30-те и 40-те години на миналия век. Това не е неутрален външен вид. Тя идва от сърцето на еротичната печатна индустрия от изданията, които дадоха начало на империи като Playboy и Esquire. Създателят на образа Уилям Мартсън е работил точно в такива списания.

Джил Лепър, авторка

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения